ZAHTEV UPUĆEN PREDSEDNIKU

Decembra 1990. godine srpski patrijarh Pavle uputio je pismo tadašnjem predsedniku Srbije Slobodanu Miloševiću kako bi se u škole vratila proslava Savindana.

Dan Svetog Save slavio se u državnim školama u Srbiji od 1842. godine, sve do 1948. kada po prvi put ni u jednoj srpskoj školi nije održana proslava Savindana.

Iz školskih učionica naprasno su, bez ikakvog dekreta ili objašnjenja javnosti, nestale ikone srpskog prosvetitelja, a na njihovo mesto prema direktivi stavljene su fotografije Josipa Broza Tita.

pismo miloševiću

Naprečac je prestalo da se i pominje ime Rastka Nemanjića i svih njegovih zasluga za prosvećenost srpskog roda. Slavno ime i delo prvog našeg arhiepiskopa besramno su zgaženi i bačeni u zaborav.

Međutim, posle uvođenja višestranačja u Srbiji početkom 90-ih godina prošlog veka stvorili su se uslovi da Srpska pravoslavna crkva reaguje i pokuša da ponovo vrati proslavu Savindana među srpske školarce.

Tek izabrani srpski patrijarh Pavle uputio je jedno pismo tadašnjem predsedniku Predsedništva Socijalističke Republike Srbije Slobodanu Miloševiću, sa zahtevom da se u školama odobri proslava Svetog Save po pravoslavnom obredu.

Naime, Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve je 13. decembra 1990. godine, posle više od četiri decenije, na predlog svog Prosvetnog odbora uputio pismo Miloševiću koje je potpisao tadašnji patrijarh srpski Pavle, da već od sledeće godine proslavljanje Savindana 27. januara bude školski praznik, kao što je to bilo godinama pre 1948. godine.

Ovom prilikom, Sveti arhijerejski sinod odlučio je da sveštenicima skrene pažnju, da ukoliko u školama ne bude verskog obreda (sečenje kolača i osvećenje koljiva) ne prisustvuju proslavi, ali da pruže svaku savetodavnu vrstu pomoći u pripremi programa.

Tada je Slobodanu Miloševiću prosleđeno pismo koje je potpisao patrijarh Pavle, a koje naš portal Bašta Balkana objavljuje u celosti.

Gospodinu Slobodanu Miloševiću, predsedniku Republike Srbije

Poštovani gospodine predsedniče,

U ovome vremenu kada se Srbija, posle poluvekovnog lutanja, vraća principu pravne države i vrednostima na kojima je zasnovano i njeno postojanje i njena istorija, Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve je odlučio da Vas umoli za dejstvo da se dan upokojenja Svetoga Save 27/14. januar, odnosno Savindan – kako obično kažemo, od 1991. godine, vrati u srpske škole i ponovo počne slaviti uz verski obred (osvećenje vodice i slavskog žita sa rezanjem slavskog kolača) i uz prigodan kulturno-umetnički program.

Smatramo da ne bi bilo humano ometati upoznavanje dece i omladine sa ličnošću Sv. Save i verom njihovih roditelja, kojoj je Sv. Sava bio na čelu. Ali isto tako smatramo da evanđeoski ne bi bilo dopustivo ikoga duhovnim nasiljem „ugoniti u veru“ ili pomoću manipulacija „žedna prevoditi preko vode“.

Sagledavši tako slobodu koju pruža Država i Pravoslavna crkva, deca i omladina moći će da postanu nosioci onih vrednosti koje osiguravaju i opšte i pojedinačno dobro.

U nadi da će ovi razlozi Svetog arhijerejskog sinoda biti pravilno shvaćeni i kao takvi sprovedeni u život, unapred Vam zahvaljujemo i sa izrazima iskrenog poštovanja toplo Vas pozdravljamo.

AEM i patrijarh srpski Pavle

Proslava Svetog Save u srpske škole nije vraćena 1991. već naredne godine.

Od 27. januara 1992. godine pa do danas, ovaj datum je praznik srpskog školstva i dan kada nema nastave, već se u školama širom Srbije priređuju svečanosti u slavu i čast Svetog Save.