VIŠE JE POGODNOSTI

Ležanje na kauču je dobar način za jačanje imunološkog sistema, ali je odlično i za psihički i fizički odmor.

Mnogi kude sami sebe nakon što popodne provedu na kauču, ali nauka kaže da bi ležanje moglo da ima pozitivan uticaj na naše zdravlje.

ležanje na kauču

Kvalitetan odmor koji znači vreme bez televizije, muzike ili društvenih mreža, može poboljšati imuni sistem, može pomoći kod mršavljenja a može sprečiti i razvoj nekih bolesti.

„U modernom svetu živimo u stanju stalnog umerenog stresa“, kaže Dani Penman, jedan od autora popularne knjige „Mindfulness: A Practical Guide to Finding Peace in a Frantic World“.

„To što smo konstantno na oprezu uzima fizički danak telu jer sva sredstva ulaže u borbu za preživljavanjem. To kratkoročno nije problem, ali prolongiranje znači da ostale funkcije pate, poput imunog sistema, zdravlja kože i probave“, rekao je za Telegraf.

Kada nemamo dovoljno odmora, naše telo pojačano proizvodi kortizol, (steroidni) hormon stresa. Stvoren u nadbubrežnim (adrenalnim) žlezdama, kortizol stavlja telo u stanje konstantne panike.

Prema klinici Klivlend, kortizol ima mnogo važnih funkcija, poput regulisanja krvnog pritiska i sna, ali preterano lučenje hormona može oslabiti imuni sistem jer, kada smo pod stresom, skloniji smo bakterijskim i virusnim bolestima.

Još jedan negativan uticaj preteranog lučenja kortizola ogleda se i u povećanju telesne težine. Čak i ako redovno vežbate i pazite šta jedete, možete primetiti da se svejedno gojite, pogotovo u licu.

Smernice zdravstvene struke nalažu korake za smanjenje stresa, poput dubokog disanja i odmaranja tokom dana. Za neke je relaksiranje provođenje vremena na kauču uz šoljicu čaja, što je takođe dobar način za jačanje imuniteta, ali je odlično i za psihički i fizički odmor.

Četiri razloga zašto je ležanje na kauču dobro:

  • jača imunitet
  • pomaže održavanju zdrave težine
  • reguliše nivo šećera u krvi
  • reguliše krvni pritisak

Izvor: Hayat.ba