RAZUMEVANJE PREMA SAMOM SEBI

Budi marljiv kada čitaš Sveto Pismo i ne lijeni se češće čitati ga, pa makar razumijevao ili ne razumijevao silu riječi…

Jedan blagočestivi čovjek u toku dvadeset godina neprestano je čitao Bibliju, ne napuštajući u ostalom ni službeno ni književno zanimanje.

čitati sveto pismo

Jednom prilikom neko ga upita: “Zar ti već nije postalo dosadno ponavljanje jednoga i istoga?” (tj. čitanje Biblije).

– “A ko vam to reče da je tu ponavljanje jednoga i istoga? Naprotiv, ja svakodnevno pronalazim u Riječi Božjoj neprestano po štogod novo, ponečega takvoga što mi ranije nije bilo palo u oči, i, Bog mi je svjedok, kada bi sadašnji čovjek proživio Matusalove godine, on i tada ne bi do kraja pročitao tu knjigu, pa makar je posvednevno čitao”.

Treba znati: Čovjek može razumjeti Sv. Pismo prema samome sebi, tj. kakav je on i kakav treba da bude; njegovo razumijevanje odgovara onom stepenu na kome se on nalazi.

Ako živi prirodnim životom, to će i u Sv. Pismu naći samo stvari prirodne; a kada pak on sam penje se sve više i više u duhovnome životu, to će i Sv. Pismo biti za njega uzvišenije.

Uopšte, u koliko se on nalazi više (u duhovnome životu), u toliko će mu se većma otkrivati tajinstva u Božjoj Riječi.

Budi marljiv u pažljivom čitanju Sv. Pisma i ne lijeni se češće čitati ga, pa makar razumijevao ili ne razumijevao silu riječi; jer često čitanje (pouke) razriješiće ono što ti se u početku učinilo nerazumljivo. Često biva da ono što mi je nerazumljivo sada, razumljivo će biti sutra, blagodaću Boga koji nevidljivo prosvjećuje um naš za razumijevanje Sv. Pisma.