HRIŠĆANSKA LEGENDA

Gerasim je bio hrišćanski monah iz petog veka i još kao mladić rešio je da život posveti Bogu. Poznato je njegovo druženje sa lavom kog je na čudesan način pripitomio.

Ovako je sveti Gerasim Jordanski pomogao lavu da se izleči, a onda sa njim postao nerazdvojni prijatelj sve do smrti.

gerasim

Svetitelj iz petog veka, prepodobni Gerasim, živeo je u manastiru u Jordanskoj pustinji. Jednom, dok se Prepodobni molio Bogu u pustinji, iznenada začu strašnu riku i ugleda lava. Lav je, hramljući, prilšao prepodobnom Gerasimu. Prišavši, pruži mu povređenu i zagnojenu šapu. Sveti vide da se u šapu zarila velika bodlja. Lav je posmatrao starca pogledom punim patnje.

– Šta je prijatelju, mnogo te boli? – upita starac. – Strpi se, sad ću ti pomoći.

On izvadi bodlju iz šape, očisti ranu i poveza je komadićem tkanine. Zatim nežno pogleda zver sa velikom grivom i otpusti je. Ali, lav nije hteo da ode i od tada je pratio Prepodobnog kud god da krene, kao učenik učitelja, i u svemu mu je bio poslušan.

U manastiru u kojem je živeo prepodobni Gerasim, vodu su iz reke Jordana donosili na magaretu. Starac je lavu dao zadatak da čuva magare dok ono pase na obali. Lav je usrdno ispunjavao ovo poslušanje. Ali, jednom je zaspao u senci pod palmom. U to vreme tuda je prolazio karavan kamila. Trgovac, videvši da niko ne čuva magare, pomisli da je zalutalo i odvede ga. Kada se lav bez magareta vratio u manastir, Gerasim mu reče:

– Pojeo si magare! Od sada ćeš ti obavljati njegov posao.

Osećajući krivicu lav pognu glavu. Od tada je ispunjavao svoje novo poslušanje: donosio je vodu u manastir. Posle nekog vremena isti karavan se vraćao natrag. Lav je ugledao svoje magare i radosno potrčao prema njemu. Trgovac se uplašio i pobegao, a lav je uzeo uzdu u zube kao što je i pre činio i odveo magare u manastir.

Gerasim pogleda lava i, osmehnuvši se, reče:

– Grdio sam te ni krivog ni dužnog. Ti si poštena životinja i dajem ti sada ime Jordan.

Još dugo je lav Jordan živeo u manastiru. Kada se prepodobni Gerasim upokojio, lav je počeo tugovati i sasvim je prestao da jede. Legao je na starčev grob, strašno zaurlao i umro.