ROLAT OD PRŽENE PILETINE

Rolat od pržene piletine idealan je za razne svečane prilike, ali nije beskorisno napraviti ga i mimo njih, da probate ukus ovog predjela.

rolat od piletine

Sastojci:

1 pile
300 mililitara kisele pavlake
4 jaja
500 mililitara mleka
3 kašike brašna
1 glavica crnog luka
2 jaja
1 kašika mešavine začina
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Pile isečemo na parčad, posolimo, pobiberimo, nanesemo mešavinu začina i pržimo u tiganju na zagrejanom ulju. Glavicu crnog luka sitno isečemo i kada meso porumeni dodamo u tiganj. U šerpu, na šporetu, sipamo mleko, dodamo brašno i mešamo žicom za mućenje.

Kada krem dobije potrebnu gustinu sklonimo šerpu sa šporeta. Dodamo četiri žumanca, promešamo žicom i vratimo šerpu na šporet. Kada krem provri sklonimo šerpu sa šporeta. Četiri belanca posolimo i izmutimo mikserom. Izmućena belanca dodamo u sud sa ohlađenim kremom i mešamo varjačom dok se smesa ne sjedini. Smesu nanesemo u tepsiju obloženu kuvarskim papirom. Pečemo 20 minuta na 200 stepeni.

Ispečenu koru stavimo na vlažnu kuhinjsku krpu, odstranimo papir i uvijemo rolat. Rolat uvijemo u krpu. Tiganj sa izdinstanim mesom sklonimo sa šporeta. Odstranimo kosti, a meso sameljemo u mašini.

U sud sa samlevenim mesom dodamo i sadržinu iz tiganja. Zatim dodamo dva žumanca i promešamo, belanca posolimo i izmutimo mikserom. Izmućena belanca dodamo u sud sa mesom i mešamo varjačom dok se smesa ne sjedini.

Koru odvijemo iz kuhinjske krpe i premažemo filom. Uvijemo filovanu koru u rolat i stavimo u tepsiju obloženu kuvarskim papirom. Premažemo rolat pavlakom i stavimo tepsiju u rernu.

Pečemo 20 minuta na 200 stepeni. Listove endivije i crvenog ukrasnog kupusa iskidamo na parčad i stavimo u sud. Posolimo, dodamo maslinovo ulje, sirće i promešamo. Salatu nanesemo na dva kraja činije za serviranje.

Rolat isečemo na kosu parčad koju stepenasto poređamo na činiju. Dekorišemo kriškama paradajza.

Prijatno!