ROZBRATNA SA LUKOM

Rozbratna sa lukom i na pogled izgleda kao pravi gurmanski specijalitet koji bar jednom morate da pripremite za neke posebne goste.

rozbratna sa lukom

Sastojci:

1 kilogram rozbratne
100 grama lenti dimljene slanine
15 malih glavica luka
200 mililitara belog vina
4 kriške integralnog tost hleba
100 grama putera
1 kocka za supu
1 kašika senfa
5 grama cimeta
nekoliko grančica nane
2 grančice ruzmarina
4 karanfilića
nekoliko listova limuna
1 muskatni oraščić
300 grama pileće crne džigerice
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Rozbratnu sečemo na parčad, posolimo, pobiberimo i stavimo u tepsiju. Listove limuna i nane stavimo na parčad mesa. Sipamo belo vino, zatvorimo najlonskom folijom i ostavimo meso da odstoji jedan sat da upije začine.

U tiganju sa zagrejanim uljem pržimo duguljastu parčad slanine. Dodamo glavice luka. U šerpi sa uzavrelom vodom skuvamo supu. Pileću džigericu posolimo, sitno iseckamo i stavimo u dubok sud. Dodamo sitno seckani karanfilić, izrendamo muskatni oraščić, dodamo cimet, pobiberimo i promešamo.

Tepsiju obložimo papirom. Tost hleb premažemo puterom i isečemo po dijagonali, dobijajući trouglove. Na parčad hleba nanesemo pileću džigericu, stavimo u tepsiju i pečemo 30 minuta na 200 stepeni.

Odstranimo foliju sa tepsije sa mesom pa premažemo senfom. Gril tepsiju premažemo puterom i stavimo listove nane i ruzmarina. Potom stavimo meso tako da strana premazana senfom bude okrenuta nagore. Kada porumeni, parčad mesa ređamo u keramički sud.

U gril tepsiju sipamo prethodno skuvanu supu. Na parčad mesa u keramičkom sudu nanesemo isprženu slaninu i mali luk. Gril tepsiju sklonimo sa šporeta i sadržaj dodamo u keramički sud. Posolimo i pobiberimo. Pečemo 40 minuta na 200 stepeni.

Ispečeni hleb sa crnom džigericom premažemo puterom. Činiju za serviranje ukrasimo listovima endivije i grančicom francuskog peršuna. Parčad rozbratne stepenasto serviramo na jednu stranu činije za serviranje. Na drugu stranu stepenasto serviramo hlepčiće sa crnom džigericom.

Dekorišemo dvema grančicama ruzmarina i nanesemo sos iz keramičkog suda.

Prijatno!