SARMA SA SUVIM ŠLJIVAMA

Praznici se gotovo ne mogu zamisliti ako na svečanoj trpezi nije sarma, a da li ste probali ovo tradicionalno jelo sa suvim šljivama? Donosimo vam recept za ovu pravu poslasticu među sarmama!

sarma sa šljivama

Sastojci:

8 svinjskih kremenadli bez kosti
1 kilogram isečenog kiselog kupusa
2 češnja belog luka
1 kašika brašna
250 grama suvih šljiva bez koštica
1 jaje
8 listova kiselog kupusa
250 grama dimljenog svinjskog vrata
150 grama dimljene slanine
200 mililitara kisele pavlake
80 grama pirinča
200 grama mlevenog svinjskog mesa
pola glavice crnog luka
400 mililitara paradajz sosa
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

U sud sa mlevenim mesom dodamo na kocke isečen suvi vrat, sitno isečen crni luk, poluskuvan pirinač, jaje, posolimo, pobiberimo i promešamo.

Krmenadle posolimo i pobiberimo sa obe strane. Prvu krmenadlu presečemo na pola i istanjimo kuvarskim čekićem. Na krmenadlu stavimo jednu kašiku fila i uvijemo rolat savijajući krajeve ka unutra da fil ne ispadne. Isti postupak ponovimo sa svim krmenadlama.

Svaki rolat uvijemo u list kiselog kupusa. Slaninu isečemo na kocke i pržimo u šerpi na zagrejanom ulju. Dodamo sitno isečen beli luk i isečen kupus.

Kada se kupus isprži sklonimo šerpu sa šporeta. Sarme poređamo u šerpu. Dodamo suve šljive isečene na pola i preostali isečen kupus.

U sud sa paradajz sosom sipamo 300 mililitara vode, posolimo, pobiberimo i dodamo u šerpu sa sarmama. Sarme kuvamo na tihoj vatri 50 minuta, zatim ih izvadimo i stavimo na činiju, a šerpu vratimo na šporet.

Pavlaku i brašno promešamo i dodamo u šerpu. Sarme vratimo u šerpu i kuvamo još 5 minuta.

Isečen kupus serviramo na činiju. Na kupus poređamo sarme. Dekorišemo listovima peršuna.

Prijatno!