PRINOS ZA UPOKOJENE

Mesopusne zadušnice, u subotu uoči Nedelje mesopusne, pominju se već u Tipiku Velike carigradske crkve u devetom i desetom veku.

Pomen umrlima pominje još sveti apostol Pavle (2. Tim 1, 18). Apostolske ustanove, sveti Amvrosije Milanski i sveti Jefrem Sirin, izričito, pominju dane u kojima se treba moliti za umrle.

mesopusne zadušnice

U Pravoslavnoj crkvi moljenje za umrle vrši se u vaseljenske, roditeljske dane, a takođe i druge, treće i četvrte subote Vaskrsnog posta. Tih dana Crkva prinosi za upokojene moljenje na Svetim liturgijama, parastosima, pomenima i deljenjem milostinje potrebitim i time se seća svih umrlih od veka Hrišćana, praotaca, otaca i braće.

Mesopusne zadušnice, u subotu uoči Nedelje mesopusne, pominju se već u Tipiku Velike carigradske crkve u devetom i desetom veku. Iz kanona ovog dana, kojim su obuhvaćeni svi ljudi cele vaseljene i razni vidovi smrti, vidi se da se Crkva moli za umrle u gradovima, pustinjama, na zemlji i na svakom mestu, za careve, sveštenike, arhijereje, monahe, braću, drugove, srodnike, za sve uzraste roda čovečijeg, sa sve četiri strane sveta – za sve umrle očeve, praoce, dedove i pradedove, od prvih do poslednjih – za umrle mladiće, starce, za sve rodove, stare, mlado, decu i sisančad…

U kanonu se, dalje, nabrajaju sve vrste smrti i moli se za sve one koje grob pokri, voda prekri, rat pokosi, zemljotres obuhvati, ubice ubiše, oganj spali, koji umreše u moru, na zemlji, u rekama, jezerima i izvorima, od zverova, ptica, zmija, u pustim mestima, koji umreše od radosti ili žalosti naprasno, koje ubi mač i konj, grad, sneg ili zemlja zasu, koje ubiše čarobni napici, otrov, koji spadoše s visine, drveta ili poginuše od železa ili kamena, od groma, u pukotinama zemlje, od mora, od otrovnog ujeda, konjskog gaženja, davljenja ili vešanja.

Kako su mnogi verni umrli iznenada, bez pogreba, sveti oci su naredili da se ovog dana vrše opšte molitve po celoj vaseljeni za sve umrle Hrišćane. A pošto se narednog dana, u Nedelju mesopusnu, slavi Drugi dolazak Hristov radi suđenja, Crkva se u ovu subotu moli i za sve verne, da im se smiluje Pravedni Sudija, da ih postavi s desne strane, među pravednike i da ih udostoji Nebeskog carstva.