SISTEM ZVUČNIH IKONA

Tim sa Tehnološkog univerziteta u Sidneju razvio je naočare kao pomoćnu tehnologiju za slepe i slabovide osobe.

Sistem sadrži naočare koje mogu da posmatraju svoju okolinu kroz ugrađenu kameru, procenjuju objekte u blizini koristeći tehnologiju kompjuterskog vida, a zatim puštaju zvuk koji za slepe osobe predstavljaju daje znak o njegovoj okolini.

naočare za slepe

Ove „zvučne ikone“ mogu uključivati šuštanje kada se gleda lišće ili mali lavež kada se pojavi pas, kao primeri. Tehnologija bi mogla da ponudi dodatne informacije o njihovom okruženju za one koji ih slabo vide i da pomogne u svakodnevnim zadacima.

Tehnologija koja može da otkrije svet onima koji su slepi ili slabovidi se ubrzano razvija. Takvi sistemi imaju ogroman potencijal u osnaživanju takvih ljudi da obavljaju svakodnevne zadatke i čine ih manje oslanjajući se na pomoć drugih, povećavaju njihovu nezavisnost i samopouzdanje.

Ova najnovija tehnologija je donekle slična eholokaciji koju koriste slepi miševi, iako se oslanja na kompjuterski vid, a ne na zvučne talase za identifikaciju obližnjih objekata. Međutim, zvuk se i dalje koristi za saopštavanje identiteta posmatranog objekta u obliku zvučnih ikona.

„Pametne naočare obično koriste kompjuterski vid i druge senzorne informacije da prevedu okolinu korisnika u kompjuterski sintetisani govor“, rekao je Chin-Teng Lin, jedan od kreatora novog sistema. „Međutim, akustična tehnologija dodira ozvučava objekte, stvarajući jedinstvene zvučne predstave dok ulaze u vidno polje uređaja. Na primer, zvuk šuštanja lišća može označavati biljku, ili zvuk zujanja može predstavljati mobilni telefon.

Do sada su istraživači testirali naočare sa 14 učesnika. U ovoj grupi, polovina učesnika je bila slepa ili slabovida, a druga polovina je bila sa urednim vidom, ali je nosila povez za oči tokom trajanja testova. Naočare su omogućile nosiocima da uspešno identifikuju i shvate predmete koji su bili prisutni u vidnom polju sistema.

„Slušne povratne informacije omogućavaju korisnicima da identifikuju i posežu za objektima sa izuzetnom tačnošću“, rekao je Howe Zhu, još jedan istraživač uključen u studiju. „Naši nalazi pokazuju da akustični dodir ima potencijal da ponudi nosiv i efikasan metod senzornog povećanja za zajednicu sa oštećenim vidom.

Izvor: PC press