POZITIVNI UTICAJ

Osim što hrani daje specifičan ukus, susamovo ulje može da pruži i izvesne zdravstvene beneficije kao što je podsticaj zdravih kostiju kod žena u postmenopauzi.

Istraživači sa Tajvana analizirali su ovu mogućnost u studiji na životinjama. Oni su sugerisali da susamovo ulje pozitivno utiče na nivoe polnog hormona estrogena. Zauzvrat, izgleda da povišeni nivoi estrogena sprečavaju osteoporozu, stanje koje uzrokuje slabljenje i krhkost kostiju kod starijih žena.

susamovo ulje

Autori studije uzeli su 24 ženke pacova stare 12 nedelja, čiji su jajnici hirurški uklonjeni. Zatim su podeljene u četiri grupe:

  • Pacovi koji su imali lažnu operaciju
  • Pacovi koji su imali stvarnu operaciju
  • Stvarni hirurški pacovi koji su oralno primali 0,25 mililitara/kilogram (ml/kg) susamovog ulja
  • Stvarni hirurški pacovi koji su oralno primali 0,5 ml/kg susamovog ulja

Poslednje dve grupe su dobijale susamovo ulje četiri meseca, počevši od trenutka kada su se oporavile od operacije i pokazale vitalne znake.

Nakon analize, autori studije su otkrili da susamovo ulje održava serumski estradiol (oblik estrogena) i aromatazu (receptor estrogena) kod pacova koji su primili ulje susama. Nivoi ova dva hormona bili su mnogo veći u grupama sa suplementacijom nego u grupama koje nisu.

Dok estradiol igra značajnu ulogu u zdravlju kostiju, njegovi nivoi se obično smanjuju nakon menopauze. Održavanje nivoa aromataze može biti način da se nivoi estrogena održe dovoljno visokim među ženama koje prolaze kroz menopauzu.

Pacovi kojima je dato susamovo ulje takođe su pokazali pozitivne znake formiranja kostiju, odnosno povećanu mineralnu gustinu kostiju, serumski osteokalcin i merenje trabekularne površine. Takođe su pokazali povećane nivoe prokolagen-I C-terminalnog propeptida (markera za sintezu kolagena) i smanjene nivoe N-telopeptida markera gubitka kostiju.

Fitoestrogeni u susamovom ulju odgovorni za kosti

Susamovo ulje može da poveća estrogen, jer je bogato fitoestrogenim jedinjenjima. Fitoestrogeni su jedinjenja koja se nalaze u biljkama koja su strukturno slična estrogenu. Poznato je da oponašaju kako polni hormon deluje u telu tako što se vezuje za estrogenske receptore u ćelijama.

Na osnovu drugih studija, fitoestrogeni mogu smanjiti mnoge simptome povezane sa menopauzom koji nastaju zbog niskog nivoa estrogena. Zbog toga su autori studije primetili da fitoestrogeni mogu biti dobra alternativa terapiji zamene hormona (HRT) jer imaju manje neželjenih efekata. Oni su u sažetku rada napisali da je upotreba HRT za lečenje postmenopauzalne osteoporoze izazvala zabrinutost u vezi sa srčanim udarima i rakom dojke.

Dobro poznati fitoestrogen je izoflavon, kojeg ima u izobilju u soji i proizvodima iz njih. Istraživači su takođe spomenuli da susamovo ulje sadrži lignane, koji čine druga fitoestrogena jedinjenja. Jedan takav lignan u susamovom ulju je sezamin, koji se prvenstveno navodi kao odgovoran za zdravstvene prednosti susamovog ulja.

Osim održavanja nivoa estradiola u serumu i promovisanja rasta kostiju kod pacova sa suplementima, autori studije su takođe primetili da susamovo ulje ima svojstva koja se bore protiv upale i oksidativnog stresa.

Autori studije su takođe ukazali na mogućnost upotrebe susamovog ulja u kombinaciji sa probioticima za rešavanje osteoporoze kod žena u postmenopauzi.

„Pokazano je da probiotici poput Lactobacillus i Bifidobacterium sprečavaju gubitak kostiju. Zanimljivo je da proizvodi fermentisani laktobacilima, kao što su mleko i sojino obrano mleko, imaju povoljan efekat na zdravlje kostiju. Može se očekivati inovativna istraživanja sa kombinovanim tretmanima korišćenjem probiotika i susamovog ulja, koji mogu imati singenetski efekat na osteoporozu“, napisali su istraživači.