NOVI POGLED NA ISTORIJU

Bosanske piramide je tokom 2023. godine posetilo gotovo 200.000 posetilaca, a posebno su izdvojili otkrića tokom godine.

Jedno od najistaknutijih otkrića bilo je u tunelima Ravne 3, gde je pronađen najveći suvozid dug preko pet metara. Ovaj suvozid nije samo fizički značajan već i kulturološki, jer se takvi nalazi mogu naći u različitim kulturama širom Mediterana. Oni su često svedoci drevnih tehnika gradnje i simboličnih značenja koja su kultivisala drevna društva.

bosanske piramide

Uz otkriće suvozida, Fondacija je istraživala i nove tunele, posebno Ravne 6, koji su otkriveni u oktobru. Tim volontera pod vođstvom arheologinje otkrio je zapanjujuću otvorenu sekciju ovih tunela, koja se prostire na 70 metara. U ovim tunelima, posebno kod suvozidova koji zatvaraju bočne prolaze, postoji jasna indikacija o naprednim tehnikama gradnje i inženjeringa koje su drevna društva primenjivala.

Najfascinantnija otkrića, međutim, bila su u samim tunelima Ravne. Ovde je otkriveno deset energetskih fenomena koji su pobudili pažnju svetske naučne zajednice. Izuzetno je značajno odsustvo negativnih zračenja u ovim tunelima, što ukazuje na mogućnost da je ovaj prostor bio specifično dizajniran za energetsku stabilnost. Pored toga, izmerene su idealne frekvencije elektromagnetizma, ultrazvuka i originalna Šumanova rezonanca, što sugeriše da su drevna društva imala napredno razumevanje energetskih svojstava ovih područja.

Naročito intrigantno bilo je otkriće visokog nivoa orgonske energije. Orgon, kako je definisao Vilhelm Rič, predstavlja vitalnu energiju koja je prisutna u svim živim stvarima. Visoka koncentracija orgonske energije u tunelima Ravne sugeriše da su ovi prostori možda imali ritualnu ili duhovnu svrhu za drevna društva.

Najveće iznenađenje bila je koncentracija negativnih jona. U novembru je izmereno čak 284.000 negativnih jona po cm3, što predstavlja najveću izmerenu koncentraciju na svetu. Negativni joni su poznati po svojim pozitivnim efektima na ljudski organizam, uključujući poboljšanje raspoloženja, smanjenje stresa i povećanje vitalnosti. Ovo otkriće otvara nova pitanja o potencijalnim zdravstvenim i terapeutskim koristima koje su ovi tuneli možda nudili.

U globalnom kontekstu, ova otkrića u Bosanskoj dolini piramida predstavljaju revolucionarni doprinos arheologiji i proučavanju drevnih civilizacija. Kako navode, ne samo da nam pomažu da bolje razumemo živote i prakse drevnih ljudi, već nas i vode ka dubljem razumevanju energetskih fenomena koji utiču na naš svet.

Fondacija „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“, navode, nastavlja da otkriva tajne i čuda drevne Bosanske doline piramida.

Izvor: B92.net