NE REAGUJE ODMAH

Sve je veći broj korisnika kojima je YouTube postao gotovo neupotrebljiv.

YouTube već neko vreme vodi borbu s korisnicima koji imaju instalirane blokere oglasa, a nedavno su krenuli s još većim pritiskom na takve korisnike. Osobama, koje na svojim uređajima imaju instalirane takve programe, a koji su do sada bili pošteđeni nekih sankcija, YouTube je sada značajno usporio rad svoje stranica s video snimcima.

youtube

Iz kompanije su ponovno upozorili da je korišćenje takvih programa kršenje uslova korišćenja stranice, a blokiranje oglasa koji se prikazuju na njihovim stranicama, jasno, smanjuje i njihovu zaradu. Iako je Google s usporavanjem pristupa YouTubeu počeo još ranije, u poslednje vreme su tu taktiku proširili na još veći broj korisnika pa sve više osoba prijavljuje probleme u pristupu ovom video servisu.

Mnogima je YouTube odjednom postao veoma spor i stranica ne reaguje odmah kada se klikne na reprodukciju videa, traženje videa i slično. Razlog za to je, objasnili su na stranici 9to5Google, što je Google u YouTube kod ubacio „veštački timeout“ koji se ponaša kao spora internet konekcija, čime se usporava rad stranice.

Ovaj problem, dakle, povezan je isključivo sa blokerima oglasa, a korisnici mogu da ga reše na dva načina. Prvi je, naravno, da deinstaliraju programe koji blokiraju oglase na YouTubeu. Iako mnogi korisnici koji su navikli na uživanju u video snimcima bez prikaza oglasa na to ne žele da pristanu, ta opcoja im je verovatno prihvatljivija od druge mogućnosti. A to je – plaćanje.

YouTube Premium omogućava pristup svim video snimcima na ovom servisu bez prikaza oglasa, ali radi se o pretplatničkom planu koji iznosi oko 10 evra mesečno. Dostupna je i opcija porodičnog plana za koju je potrebno mesečno plaćanje od 14,60 evra, a omogućava pristup do pet korisnika iz istog domaćinstva.

Dakle, situacija s YouTubeom prilično je jasna. Ako želite da gledate video snimke kao i do sada, bez usporavanja i dugog učitavanja videa, moraćete ili da deaktivirate ad blockere ili da plaćate pretplatu.

Prema informacijama krajem prošle godine, većina korisnika odlučila se na prvu opciju, odnosno deinstalaciju programa za blokiranje prikaza oglasa. Nakon što je Google počeo s usporavanjem učitavanja videa, u oktobru je broj deinstalacija ad blockera bio natprosečno veliki i porastao je čak tri do pet puta.

Izvor: Zimo.hr