BESEDA NA BOŽIĆ

Oprostimo jedni drugima, pomirimo se jedni sa drugima, zagrlimo jedni druge i idimo tim svetim putem božanske ljubavi…

Ovo je beseda mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija na Svetoj liturgiji u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, na Božić 2017. godine.

zagrlimo

Cjelivao nas je Gospod svojom ljubavlju, podario nam je sebe kao vječnu Ljubav, rodivši se od Duha Svetoga i Presvete Djeve u Vitlejemu. Pa je i nas udostojio da i mi Njega cjelivamo, da primimo Njega kao vječnu Ljubav, primajući Tijelo i Krv Gospodnju, Njegovu ljubav primajući, i na taj način sjedinivši se sa živim vječnim Bogom i sjedinivši se vječnom ljubavlju jedni sa drugima.

Ta ljubav je ona koja nam se podarila na ovaj sveti dan, na Hristov rođendan. Od tada mi znamo ko je Bog, šta je vječna istina, šta je vječni život, vječna mudrost i smisao ljudskoga života. Znamo, u isto vrijeme, i ko smo mi. Bog je postao naš brat, a mi Njegova braća i sabraća, i braća jedni drugima.

Jedan drevni mudrac je rekao: Vidio si brata svoga, vidio si Boga svoga. U licu brata, u licu svakoga čovjeka stvorenog po liku i podobiju Božijem, otkriva nam se velika i sveta tajna, naročito tajna Hristovog rođenja, tajna Boga kao vječne Ljubavi. Zato ako je Bog zagrlio sve ljude i sve narode i svu svoju tvorevinu sobom kao vječnom Ljubavlju, i uselio se u nas pun blagodati i istine, onda i mi zagrlimo ljubavlju Božijom jedni druge. Oprostimo jedni drugima, pomirimo se jedni sa drugima, zagrlimo jedni druge i idimo tim svetim putem božanske ljubavi, nju svjedočeći, njome živjeći, i njome i u ime nje odnoseći se prema svakom stvorenju, naročito prema svakome čovjeku koji se na zemlji rađa.

U to ime, neka je blagosloven ovaj sveti Božiji dan, neka je blagosloven rođendan Gospoda i Boga i Spasa našega Isusa Hrista, najljepšega između sinova ljudskih. Neka bi mir Njegov, ljubav Njegova, On kao Ljubav, prosvijetila i osvetila svako stvorenje i svako ljudsko biće. Neka bi se taj mir nebeski, višnji mir uselio u sve ljude i u sve zemaljske narode, da bi svi ljudi mogli da žive tom božanskom ljubavlju – ljubavlju prema Bogu i jednih prema drugima; da bi mogli da se klanjaju Božijoj istini: da znaju, i da se tako i upravljaju, da je čovjek biće stvoreno za besmrtnost, za neprolaznost, za vječnost.

Svakom ljudskom biću za vječnost stvorenom neka Bog podari mir, radost, pomirenje, oproštaj, bratsku ljubav i bratsku slogu i slobodu u vjekove vjekova. Amin.

Mir Božiji, Hristos se rodi!

Blagosloven vijenac ljeta Gospodnjega, na zdravlje i spasenje svima nama, i svima ljudima na zemlji, i svakom stvorenju! Amin, Bože daj!