ZIMSKI ROLAT

Samo i letimičan pogled na sastojke u ovom receptu dovoljno pokazuje zbog čega se ovaj slatkiš naziva zimski rolat. Kesteni, suve šljive i rum mirišu na hladne dane u kojima ovakva poslastica sladi i greje sva čula.

zimski rolat

Sastojci:

ZA PATIŠPANJ:
3 jaja
75 grama šećera
75 grama brašna
pola kesice praška za pecivo
ZA FIL:
100 mililitara mleka
400 mililitara slatke pavlake
2 kesice vanilin šećera
2 kesice šlag-fiksa
3 kašike slatke pavlake
100 grama marmelade od ribizli
100 grama suvih šljiva bez koštica
450 grama skuvanih, oljuštenih i samlevenih kestena
2 kašike ruma

Način pripreme:

Pripremamo patišpanj. Mikserom izmutimo jaja i šećer. Dodamo brašno, prašak za pecivo i mešamo varjačom dok se sastojci ne sjedine. Testo preručimo u tepsiju obloženu kuvarskim papirom. Pečemo 10 minuta na 180 stepeni.

Pripremamo fil. U šerpu, na šporetu, stavimo 200 grama mlevenih kestena, dodamo 3 kašike slatke pavlake, 2 kašike ruma i mešamo varjačom. Kada se smesa zagreje sklonimo šerpu sa šporeta. Patišpanju odsečemo krajeve, da dobijemo ravnu površinu, a zatim odsečemo 1/3 po dužini. Veći deo patišpanja stavimo u pravougaoni kalup i premažemo marmeladom.

Mikserom izmutimo 400 mililitara slatke pavlake, vanilin šećer i šlag-fiks dok šlag ne dobije potrebnu čvrstinu. Polovinu šlaga nanesemo na patišpanj u kalupu. Pireom od kestena punimo kuvarski špric i nanesemo po sredini šlaga u kalupu. Zatim nanesemo preostali šlag i prekrijemo ga manjim parčetom patišpanja.

Stavimo kalup u frižider da se ohladi i stegne. U sud sa preostalim samlevenim kestenima dodamo mleko i promešamo. Ohlađen rolat prevrenemo na tacnu.

Smesu od kestena i mleka stavimo u alatku za pire i nanesemo pire na rolat. Isečemo rolat na parčad. Dva parčeta serviramo na tanjir i ukrasimo čokoladnim prelivom, listovima badema i sa po jednom suvom šljivom na svakom parčetu.

Prijatno!