AMANET BOGATOG OCA

Sin je počeo da razmišlja kako bi mogao da sahrani oca u čarapama i tako ispuni njegov amanet.

Jedan bogat čovek, kada je shvatio da mu se bliži smrt, pozvao je sina i rekao mu: „Sine moj, blizu mi je smrt, pa želim da ti ostavim amanet. Kad umrem, sahranite me sa čarapama“.

amanet oca

Sin je, iako nije razumeo očevu želju, prihvatio. Pre odlaska dao mu je pismo i naredio mu da ga otvori posle smrti, govoreći: „Sine moj, posle moje smrti, u prvom trenutku, kada se suočiš sa bilo kakvom teškoćom, a nećeš naći rešenje, otvori ovo pismo i pročitaj ga“.

Nekoliko dana kasnije, čovek je umro. Sin je počeo da razmišlja kako bi mogao da sahrani oca u čarapama i tako ispuni njegov amanet.

Otišao je kod imama i pitao ga da li je tako nešto dozvoljeno. Ali, imam je odgovorio negativno, i rekao mu da se njegov otac nipošto ne može sahraniti u čarapama! Momak je otišao kod drugog imama, ali mu je i on isto odgovorio. Momak je sada bio u teškoj situaciji, da nije znao kako da se nosi sa tim problemom. U tom teškom trenutku razmišljanja, odjednom se setio poruke oca, da će se posle njegove smrti u početku suočiti sa teškoćama i da treba da pročita pismo koje mu je otac ostavio. Tako je i uradio. Otvorio je pismo i u pismu je pisalo: „Sine moj! Kao što vidiš i sam, iako sam tako bogat, ne mogu da ponesem sa sobom ni par čarapa u grob“. Svaka duša će doživeti smrt, pa nemojmo se osiliti nakon sticanja bogatstva, i neka nas ne vara ovaj svet da ćemo zaobići Božji put, misleći da smo besmrtni, i nemojmo se iznenaditi ako jednog dana, kada se duša dogovori sa Bogom, ostavimo našu porodicu i decu“.

Život je kratak, posle smrti neće nam koristiti naše bogatstvo, ni naša slava, ni naša moć na ovome svetu, ni par čarapa, jer je čovek na ovom svetu samo podstanar i privremeni putnik. Niko ne zna gde, kada i kako će umreti, pa da se pripremimo pre nego što nas iznenadi ona gospođa sa četiri slova u imenu. Budimo mudri i pronicljivi. Budimo oprezni, da nas ova realnost ne bi iznenadila, a da ne budemo snabdeveni na ovome svetu onim što će nam trebati na večnom putu.