U ČAST TOSKANSKOG VINARSTVA

U Firenci će aerodrom uskoro dobiti svoj sopstveni vinograd, koji će biti zasađen na krovu novog terminala koji se prostire na oko 50 hiljada kvadrata.

Da li biste pili vino koje je nastalo na krovu aerodromskog terminala?

aerodrom vinograd

Nismo baš sigurni da bismo uživali u vinu pravljenu od grožđa koje raste tamo gde svakih nekoliko minuta poleću veliki putnički avioni, ali – prizor prostranog vinograda na krovu aerodroma svakako ne bismo brzo zaboravili.

Baš za ovaj radikalan koncept odlučili su se u Firenci, gde će novi terminal najvećeg toskanskog aerodroma biti posvećen vinu i vinogradarstvu.

Na krovu terminala, koji će biti površine oko 50.000 kvadrata i godišnjeg prometa od 5.9 miliona putnika, biće zasađen vinograd površine 7.6 hektara sa 38 redova zasada vinove loze. Krov će biti kos i obložen svetlarnicima, a ideja je da se od grožđa sa krova proizvodi vino koje će odležavati u podrumima unutar samog aerodroma.

– Vodeći vinogradari ove regije negovaće vinograd, a vino će dozrevati u specijalizovanim podrumima ispod krova terminala – navodi arhitektonski biro Rafael Vinoly Architects, u kome kažu i da ovaj projekat odaje priznanje Firenci kao, kako su naveli, „srcu proslavljene italijanske vinske regije“.

Vino će biti flaširano i prodavano kao ekskluzivni suvenir Toskane, jedne od vodećih vinskih regija Evrope.

Terminal će se graditi u dve faze: prva će biti završena 2026, a druga 2035. godine.

Izvor: Vino i fino