BIFTEK SA KROKETIMA OD KROMPIRA

Možda je ovaj biftek sa kroketima od krompira malo skuplji recept za spremanje, ali će vam njegov ukus, sasvim sigurno, odgovarati u potpunosti da ćete malo veći izdatak lako prevazići.

biftek sa kroketima

Sastojci:

600 grama goveđeg bifteka
1 glavica luka
100 grama lenti dimljene slanine
3 jaja
100 grama seckanih mariniranih šampinjona
100 grama prezle
100 grama brašna
peršun
1 kesica praška za pire
100 mililitara kisele pavlake
1 kašika paradajz pirea
3-4 grančice mirođije
1 grančica kadulje
2 češnja luka
50 grama putera
1 paradajz
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Biftek isečemo na kosu parčad, posolimo, pobiberimo i na svako parče stavimo iseckanu mirođiju. Svako parče mesa uvijemo u lentu slanine, pričvrstimo čačkalicom i pržimo u tiganju sa zagrejanim uljem i rastopljenim puterom. Kada porumene, vadimo na činiju.

Ispržimo sitno seckani luk, pa dodamo parčiće šampinjona. Kada se isprže, dodamo iseckani beli luk i paradajz, peršun, kadulju i paradajz pire. Posolimo, pobiberimo, nalijemo 150 mililitara vode i vratimo prethodno isprženu parčad bifteka.

U duboki sud stavimo prašak za pire, posolimo i pobiberimo. Dodamo jedno jaje i 100 mililitara vode. Izmešamo viljuškom i od smese rukom formiramo krokete.

U dublji sud polupamo preostala 2 jaja i izmutimo viljuškom. Krokete uvaljamo u brašno, jaja, prezlu i pržimo u tiganju sa većom količinom zagrejanog ulja.

Parčadima bifteka odstanimo čačkalice i serviramo meso na činiju. Stavimo i tri parčeta endivije. Na činiju serviramo krokete. Parčad bifteka prelijemo sosom iz tiganja.

U preostali sos dodamo kiselu pavlaku, izmutimo žicom i prelijemo parčad bifteka. Dekorišemo cvetom napravljenim od kore paradajza.

Prijatno!