SAMOĆA I NAJAVA BOLESTI

Prema jednoj studiji, društvena izolacija i trošenje previše vremena na sebe može povećati upalu u telu.

Istraživački tim upozorio je da preterana usamljenost ili društvena izolacija može uticati na vaše i mentalno i fizičko zdravlje.

društvena izolacija

Istraživači koji su sprovodili ovu studiju fokusirali su se na uticaj koji društvena izolacija ima tokom ranog odraslog i srednjeg životnog doba neke osobe. Rezultati su pokazali da postoji jaka korelacija između usamljenosti i markera upale.

Istraživački tim je takođe rekao da je vredno napomenuti kako je izolacija u detinjstvu usko povezana sa višim nivoima rastvorljivog receptora aktivatora plazminogena  urokinaze (suPAR), koji se smatra markerom hronične upale.

Dodali su da je ova povezanost opstala i u odraslom dobu, naglašavajući dugotrajni efekat društvenih iskustava iz ranog života na upalne odgovore.

Istraživanje je koristilo različite izvore podataka kako bi podržalo svoje nalaze. Kombinovani nalazi su dosledno naglašavali ključnu ulogu društvene izolacije u uticaju na nivoe upale, kao što je posebno dokazano suPAR-om.

Sve u svemu, studija pokazuje negativne posledice koje pruža društvena izolacija, posebno kada živite sami, jer doprinosi povišenim nivoima suPAR-a, signalizirajući hroničnu upalu.

Ova veza se takođe pokazala snažnom u različitim demografskim grupama, što sugeriše da društvena iskustva mogu imati trajan uticaj na upalne reakcije tela tokom vremena.

Izbegavajte društvenu izolaciju negovanjem zdravih odnosa

Možda u današnjem savremenom svetu provodite mnogo vremena na svojim uređajima i društvenim mrežama, pa ako ste zabrinuti za svoje fizičko i mentalno zdravlje, pratite neke sledećih saveta da biste poboljšali svoje društvene veze i stvorili osećaj zajednice.

Ovi saveti takođe mogu pomoći u sprečavanju društvene izolacije povezane sa upalom.

  • Pridružite se grupnim aktivnostima

Ako imate različite hobije, ali nemate sa kim da ih podelite, potražite grupne aktivnosti ili časove u svom komšiluku.

Pridruživanje ovim grupama će vam pomoći da podelite svoju ljubav prema svojim interesovanjima, kao što je klub ljubitelja (nečega) ili vreme provedeno u teretani.

  • Volontirajte u svojoj zajednici

Volontiranje ne samo da vam pomaže da se osećate kao deo svoje zajednice, već vam takođe daje priliku da doprinesete većem cilju dok se povezujete sa drugima koji dele vašu strast za pozitivnim uticajem.

Volontiranje u lokalnom azilu za životinje ili narodnoj kuhinji je ispunjen način da se izgradi osećaj zajednice.

  • Prisustvujte lokalnim događajima

Umesto da bezumno listate društvene mreže dok ste u krevetu, izađite napolje i istražite različite događaje u vašoj lokalnoj zajednici.

U slobodno vreme posećujte skupove, radionice ili kulturne događaje kako biste upoznali nove ljude i proširili svoj društveni krug.

  • Ostanite povezani sa voljenim osobama

Ne provodite ceo dan na poslu ili gledajući TV, već redovno kontaktirajte svoju porodicu i prijatelje.

Ako su predaleko da biste ih posetili, pozovite ih telefonom na video ćaskanje ili im pošaljite rukom pisano pismo da biste pomogli u održavanju čvrstih veza.

  • Pažljivo koristite digitalne platforme

Iskoristite društvene mreže da biste ostali povezani sa prijateljima i porodicom.

Samo vodite računa o vremenu ispred ekrana. Takođe je bolje dati prioritet ličnim ili smislenim virtuelnim interakcijama da biste ojačali svoje odnose.

  • Vežbajte aktivno slušanje

Razgovor sa porodicom i prijateljima neće vam doneti ništa ako imate loše veštine aktivnog slušanja.

Kada ulazite u razgovore, vežbajte aktivno slušanje. To možete učiniti tako što ćete pokazati iskreno interesovanje za priče i iskustva prijatelja.

  • Usvojte kućnog ljubimca

Kućni ljubimci mogu pomoći u poboljšanju vašeg fizičkog i mentalnog zdravlja, posebno zato što pružaju druženje i ljubav.

Ako ste fizički sposobni da brinete o kućnom ljubimcu, usvojte psa. Oni su odlični saputnici, jer su mnoge rase pasa aktivne i zahtevaju redovnu fizičku aktivnost, što je takođe dobro za vas ako se osećate slabo.

Takođe možete upoznati nove ljude tako što ćete prošetati psa do najbližeg parka.

Dakle, imajte na umu da je borba protiv društvene izolacije stalan proces koji zahteva vaše kontinuirane napore da negujete veze i stvorite društveno okruženje koje vas podržava. Održavajte zdrave navike i vodite računa o svom fizičkom i mentalnom zdravlju kako biste sprečili upale koje su povezane sa mnogim zdravstvenim problemima.