ZBOG BEZBEDNOSTI

Manja je šansa da se stjuardese povrede ako dođe do udara, dodajući da kabinsko osoblje ne sedi samo na rukama usred haosa u vazduhu.

Iako stjuardese nazivaju nebo prijateljskim, let aviona među oblake ponekad može da dovede do nevolja. Kada dođe do njih, pretpostavka je da odgovarajuća pozicija i način sedenja čine da osoblje bude bezbednije.

stjuardese

„Da li ste se ikada zapitali zašto kabinsko osoblje sedi na rukama tokom poletanja i sletanja?“, pitala je Heni Lim, hostesa avio-kompanije Cebu Pacific na Filipinima, u TikTok demo objavi.

U snimku, koji ima više od 31.000 pregleda, Lim je otkrila tajne bezbednosne procedure koju ona i njene kolege prate kako bi smanjili rizik od telesnih povreda u hitnim slučajevima.

„Ovaj položaj uključuje bezbedno vezivanje pojasa, uspravno sedenje na vašim rukama – dlanovima nagore, podvučenim palčevima i opuštenim rukama — i postavljanje stopala ravno na pod. Cilj je da se telo zadrži u tom položaju, tako da ako dođe do bilo kakvog hitnog slučaja, bude manje povređeno“, objasnila je ona.

Manja šansa da se stjuardese povrede

Na taj način se ograničava kretanje tela tako da je manja šansa za povrede ako dođe do udara, napomenula je ona, dodajući da kabinsko osoblje ne sedi samo na rukama usred haosa u vazduhu.

„Tokom ovog vremena, mi ćemo takođe prolaziti kroz tihi osvrt na sve, koji nas priprema za vanrednu situaciju tokom svakog poletanja i sletanja. Ovo uključuje svest o opremi za hitne slučajeve, operacijama na vratima, datim komandama i bilo kakvim vizuelnim znakovima izvan aviona“, kazala je Lim, prenosi Yahoo.

I dok su pojedini na društvenoj mreži bili zapanjeni šokantnim otkrićem, drugi su žalili one koji često lete zbog „strašnog“ stresa zbog stalnog pripremanja za nesreću – zbog čega je nekolicini zaposlenih potrebna ozbiljna medicinska pomoć.

Neimenovani službenik kompanije Southwest Airlines slomio je kičmu tokom naglog sletanja na pistu na aerodromu Džon Vejn u okrugu Orindž, Kalifornija, u julu 2022.

I na početku 2024. godine, pet članova kabinskog osoblja American Airlines-a, kao i jedan putnik, prebačeni su u bolnicu sa lakšim povredama nakon „teškog sletanja“ na aerodrom Kahului na Havajima, u januaru.

Izvor: BIZLife