JABUKE U BADEMOVOM TESTU

Jabuke u bademovom testu su orijentalni slatkiš, popularan u zemljama Bliskog istoka. Ove jabuke se najpre izdube pa filuju, onda se oblože u testo od badema i na kraju zapeku.

jabuke u bademovom testu

Sastojci:

1 kilogram jabuka
70 grama šećera
2 kašičice cimeta
1 limun
3 jaja
100 grama suvog grožđa
1 citron
60 grama oljuštenih mlevenih badema
140 grama putera
150 grama šećera
140 grama brašna

Način pripreme:

U sud za mućenje stavimo brašno, 70 grama šećera, puter, mlevene bademe, jednu kašiku cimeta, jedno celo jaje, dva žumanca, sitno izrendanu koru limuna i mutimo mikserom mešalicama za testo. Jabuke oljuštimo, odsečemo gornji deo i alatkom odstranimo semenke praveći udubljenja.

Citron oljuštimo i isečemo na kocke. U sud sa isečenim citronom dodamo suvo grožđe, jednu kašiku cimeta, 150 grama šećera i promešamo. Fil nanesemo u udubljenje u jabukama.

Punjene jabuke zatvorimo gornjim delom jabuke. Na pobrašnjenoj radnoj površini od testa razvučemo koru. Kalupom od kore vadimo veće okrugle forme. Na formu stavimo jabuku i uvijemo. Isti postupak ponovimo sa svim jabukama. Ređamo jabuke u testu u tepsiju obloženu kuvarskim papirom. Pečemo 20 minuta na 180 stepeni. Pečene jabuke u testu od badema stavimo na tanjir za posluživanje, a možemo ih, prema ukusu, preliti slatkim od nekog vrsta voća.

Prijatno!