JUNETINA NA BURGUNDSKI NAČIN

Juneće meso Burginjon ili po „naški“ junetina na burgundski način predstavlja francuski gurmanluk u koji neizostavno ide čitava boca crvenog vina, a od mesa najfiniji deo rozbratne.

junetina na burgundski

Sastojci:

800 grama rozbratne
2 glavice crnog luka
6 češnjeva belog luka
1 šargarepa
1 koren celera
1 koren paštrnaka
3-4 lovorova lista
15 zrna crnog bibera
700 mililitara crvenog vina
150 grama dimljene slanine
peršun
1 glavica crnog luka
500 grama konzerviranog paradajza
1 kašičica šećera
150 grama crnih maslina
1 kašičica suvog bosiljka
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Polovinu pripremljene slanine isečemo na duguljastu parčad. Nožem zasečemo meso, formirajući džep i onda džep napunimo parčadima slanine. Špikovano meso stavimo u veći sud, prelijemo vinom, dodamo zrna bibera, ručke peršuna, isečen beli luk, sitno isečenu glavicu crnog luka, posolimo i pobiberimo. Ostavimo meso da odstoji u marinadi 24 sata.

Preostalu slaninu isečemo na kocke i pržimo u tiganju na šporetu na zagrejanom ulju. Kada se slanina isprži dodamo špikovano meso. Dodamo šargarepu isečenu na krugove i koren celera i paštrnaka isečene na parčad. Kada meso porumeni sa svih strana stavimo ga u zemljanu posudu. Sadržinu iz tiganja preručimo u posudu. Pečemo 120 minuta na 180 stepeni.

Preostalu glavicu crnog luka sitno isečemo i pržimo na zagrejanom ulju u tiganju. Kada luk omekša dodamo konzervirani paradajz, lovorove listove, bosiljak, šećer, posolimo, pobiberimo i promešamo. Na nauljeno parče aluminijumske folije nanesemo sitno isečen peršun. Uvijemo rozbratnu u foliju i pritismemo rukama da se peršun zalepi za meso. Otvorimo foliju i isečemo rozbratnu na parčad.

Činiju za serviranje ukrasimo listom zelene salate. Na činiju nanesemo paradajz sos, a na sos ređamo parčad rozbratne. Dekorišemo maslinama i listovima celera.

Prijatno!