SAVETI I PREPORUKE

Proverite koji su to prvi detalji sa kojima korisnici mreže intereaguju, tako da bi za početak trebalo da optimizujete vaš Instagram nalog.

Kreiranje naloga na društvenim mrežama sada je već standardni deo marketinške kampanje velikih kompanija, ali i malih brendova. Ako ste novi u svetu biznisa i želite da saznate kako da promovišete Instagram nalog, pročitajte listu narednih saveta.

instagram nalog

Optimizacija profila za prvi utisak

Korisničko ime naloga i naslovna fotografija profila su prvi detalji sa kojima korisnici Instagrama intereaguju, tako da bi za početak trebalo da optimizujete vaš nalog. Postarajte se da username (korisničko ime) bude prepoznatljiv, unikatan, te usko povezan sa vašim brednom. U tom cilju se možete poslužiti spajanjem poslovnih termina ili igrom reči. Što se tiče profilne fotografije, a ukoliko se na istoj nalazi vaš logotip, preporučujemo da koristite tople boje. Iako naizgled deluje da ovaj faktor neće značajno uticati na povećanje pratilaca, on zapravo može biti sasvim korisno rešenje za privlačenje pažnje. Prvi utisak je uvek najvažniji.

Takmičenja, darivanja, kvizovi

Organizovanje kvizova, takmičenja ili darivanja može biti izuzetna promotivna metoda. Kako biste zainteresovali potencijalne učesnike, odaberite privlačne nagrade, definišite uslove učestvovanja, trajanje takmičenja te način na koji će se dobitnici odabrati. Neka uslovi za učestvovanje podstiču deljenje ili lajkovanje objave, označavanje prijatelja i podrazumevano zapraćivanje naloga. Darivanje reklamirajte putem objava, storija ili plaćenih promocija.

Sarađujte sa agencijama za oglašavanje

Imajući na umu brojne benefite koje možete ostvariti saradnjom sa profesionalnim oglašivačima, angažman agencija za digitalni marketing će nesumnjivo biti najkorisnije rešenje za promovisanje novog naloga. Na vama je da se raspitate o uslovima saradnje i da težite ka stvaranju jedinstvenog i estetski privlačnog sadržaja.

Estetika objave je izuzetno važna

Objavljivanje atraktivnog sadržaja je ključni faktor za izgradnju lojalne publike, ali i privlačenja novih pratilaca. Za poboljšanje estetike fotografija možete iskoristiti Instagram alate za uređivanje slika ili softvere za editovanje. U veb-prodavnici se nalazi pregršt besplatnih aplikacija za dorađivanje slika, a na vama je da dobro istražite tržište. Razmotrite kupovinu mesečnog plana softvera za editovanje – jer ovim potezom pre svega ulažete u vašu budućnost! Naravno, pored fotografija, ista stvar važi i za vertikalne video snimke kao i za sve ostale formate! 

Dobar opis – pola posla

Kako biste povezali pratioce i povećali broj komentara ili lajkova na svakoj objavi, svaki opis objave bi morao biti kreativan. Postavljanje pitanja će verovatno biti najbolji način da podstaknete interakciju, ali se svakako možete poslužiti i zanimljivim anegdotama, stihovima ili duhovitim pričama. Osim toga, preporučujemo da s vremena na vreme u opisu podelite i nekoliko edukativnih informacija koje su relevante za vašu nišu. Ukoliko vaše objave budu imale zavidan broj reakcija, algoritam Instagrama će vas gurati na svačiji feed! Od koristi takođe mogu biti i heštegovi, ali i plaćanje Instagram boost post promocija.

instagram skrol

Koristite heštegove

Pravilna upotreba heštegova može biti ključna za povećanje mesečnog dometa vašeg naloga. Međutim, iste bi trebalo birati izuzetno pažljivo – preporučuju se isključivo oni koji najbolje opisuju vaš sadržaj. Uz pomoć specifičnih tagova ćete se vrlo lako istaći u pretrazi, što će ujedno omogućiti velikom broju korisnika da lakše dođu do vašeg naloga. Kako vreme bude odmicalo, istražite koje heštegove vaša ciljna publika koristi te u skladu sa tim prilagodite svoju strategiju. Važno je napomenuti da ne treba preterivati sa heštegovima. Tri do deset relevatnih ključnih reči će biti sasvim dovoljno.

(Ne) pratite sve trendove

Kako biste ostali u koraku sa vremenom, biće neophodno da ispratite većinu vesti, događaja ili gorućih tema specifičnih za vašu oblast. Prilagodite se aktuelnim i sezonskim dešavanjima, te uz pomoć istraživanja konkurencije saznajte koje su to teme u trendu. Naša preporuka je da izbegavate kontraverzne ili tragične aktuelne događaje, pošto neretko znaju doneti više štete nego koristi. Na kraju krajeva, sigurni smo da ne želite da neko pomisli da planirate da zaradite od nečije nesreće.

Šta još utiče na povećanje dometa

Evo još nekoliko korisnih saveta koji vam mogu pomoći da izgradite veliku zajednicu na socijalnoj platformi:

  • Često izbacujte reels videe.
  • Redovno ažurirajte priče i IGTV.
  • Linkujte Instagram profil sa ostalim nalozima.
  • Sarađujte sa drugim korisnicima.
  • Dodajte lokacije u opis objava.
  • Pratite poslovnu analitiku.
  • Koristite muziku koja je u trendu.

Želite pažnju – dajte pažnju

Kako biste zaradili pozitivnu reputaciju u Instagram zajednici, potrebno je da se angažujete oko sadržaja, odgovarate na poruke ili komentare, reagujete na sve pohvale ili kritike te da se aktivno uključujete u svaku debatu. U praksi to izgleda sasvim jednostavno i može se opisati sledećom rečenicom: Ukoliko želiš pažnju pojedinca, posveti mu dovoljno pažnje! Potrudite se da ostanete dosledni te nikako ne odustajte od zacrtanih ciljeva. Nadamo se da su vam naši saveti za promociju na Instagramu bili korisni!