EFEKTI OPASNOSTI SPOLJA

Za ovu studiju istraživači su se fokusirali na to kako klimatske promene povezane sa emisijom gasova staklene bašte utiču na ekcem.

Godinama naučnici proučavaju kako efekti izazvani klimatskim promenama mogu uticati na zdravlje.

klimatske promene ekcem

Prethodne studije pokazuju da klimatski efekti, kao što je ekstremna vrućina, mogu povećati rizik za bubrege i smrt zbog kardiovaskularnih bolesti.

Pored toga, zagađenje vazduha kao što su smog ili čestice od požara mogu uticati na respiratorni i kardiovaskularni sistem.

Mnogi od efekata klimatskih promena takođe imaju potencijal da dovedu do problema sa mentalnim zdravljem.

Istraživači sa Kalifornijskog univerziteta u San Francisku (UCSF) otkrili su da opasnosti koje stvaraju klimatske promene takođe mogu negativno uticati na hronično stanje kože poznato kao atopijski dermatitis ili ekcem.

Opasnosti u vezi sa klimom i ekcem

Za ovu studiju istraživači su se fokusirali na to kako klimatske promene povezane sa emisijom gasova staklene bašte utiču na ekcem.

Ove klimatske opasnosti uključivale su, između ostalih, globalno zagrevanje, šumske požare, sušu, poplave i porast nivoa mora.

„Dugo vremena znamo da je atopijski dermatitis posebno osetljiv na faktore životne sredine, ali nije postojao jasan konsenzus o tome kako sve veća prevalencija klimatskih opasnosti usled klimatskih promena može uticati na ovo stanje kože. Stoga smo krenuli da pregledamo literaturu kroz sistematsko pretraživanje i pružimo narativni sažetak“, objasnila je dr Katrina Abuabara, vanredni profesor dermatologije na Medicinskom fakultetu UCSF i viši autor ove studije.

Za mnoge pacijente sa atopijskim dermatitisom, kako je navela doktorka, nepredvidivost izbijanja bolesti može biti posebno izazovna.

„Razumevanje kako klimatski faktori utiču na bolest može dovesti do boljih strategija za rešavanje okidača bolesti. Štaviše, pošto je ekcem toliko čest, važno je iz perspektive javnog zdravlja razumeti kako klimatske promene i klimatske opasnosti mogu uticati na trendove bolesti u populaciji“, tumači dr Abuabara.

Većina klimatskih opasnosti pogoršava ekcem

Za ovu studiju, dr Abuabara i njen tim analizirali su podatke iz 18 studija koje su pružile dokaze za pogoršanje ekcema od strane jedne od 10 identifikovanih klimatskih opasnosti.

Sve u svemu, istraživači su rekli da postoje dokazi koji povezuju većinu opasnosti povezanih sa klimom sa pogoršanjem atopijskog dermatitisa.

Neki su bili direktni efekti, kao što su čestice iz šumskih požara, dok su drugi bili indirektni kao što su nebezbednost hrane izazvane sušom, siromaštvo i kasnija migracija koji bi mogli poremetiti redovnu zdravstvenu zaštitu i izazvati stres koji bi mogao uticati na javljanje ekcema kod osobe.

Naučnici su takođe napravili mape koje prikazuju prošlo, sadašnje i buduće projektovano opterećenje ekcema u odnosu na klimatske opasnosti. Napravljene su karte koje prikazuju kumulativnu izloženost klimatskim opasnostima u 2005. i 2017. godini, kao i predviđanja za 2053. godinu.

„Mape iz 2005. i 2017. pokazuju da postoji preklapanje između geografskih područja sa većom izloženošću klimatskim opasnostima i povećanom učestalošću atopijskog dermatitisa. Projekcije za 2053. korišćene su da ilustruju oblasti koje će najverovatnije biti pogođene u budućnosti, koje imaju tendenciju da budu više ekvatorijalne i ne preklapaju se sa zemljama u kojima je obavljena većina postojećih istraživanja, naglašavajući važne oblasti za budući rad“, zaključila je dr Abuabara.

Kako mogu da zaštitim svoju kožu od klimatskih opasnosti?

Stručnjaci za dermatologiju dali su sledeće savete za ljude koji žele da zaštite svoju kožu od klimatskih opasnosti:

  • Posetite dermatologa kako biste obavili godišnji pregled kože
  • Uvek nosite kremu za sunčanje i odeću koja štiti od sunca, čak i zimi
  • Proverite kvalitet vazduha pre izlaska napolje
  • Koristite hidratantne kreme kako biste zaštitili kožu od zagađivača u vazduhu koji mogu oštetiti barijeru kože
  • Ostanite hidrirani
  • Jedite dobro, dobro spavajte i vežbajte
  • Tretirajte kožu nežnim sredstvima za pranje
  • Imajte na umu da sastojci u nekim proizvodima za negu kože mogu dovesti do upala