IZ MINUSA U PLUS I OBRNUTO

Postoji nekoliko načina da sebi olakšate sve zdravstvene tegobe koje se javljaju usled nagle promene vremena.

Posle prave zimske hladnoće i minusa, kada se pojave natprosečno visoke temperature za ovo doba godine, mnogi završavaju prikovani za krevet.

nagle promene vremena

Nagle promene vremena mogu da budu odgovorne za razne zdravstvene probleme. Posle zimske hladnoće i minusa, kada se pojave natprosečno visoke temperature za ovo doba godine, mnogi završavaju prikovani za krevet.

Skokovi temperature sa niske na visoku (i obrnuto) utiču na krvni pritisak, srce i cirkulaciju uopšte, što na kraju može dovesti do raznih zdravstvenih problema kao što su glavobolja, nesanica i umor. Često su praćeni osećajem nervoze i razdražljivosti.

Postoji nekoliko načina da sebi olakšate.

Pratite vremensku prognozu i pripremite svoje telo za temperaturne razlike

Kao što proveravate temperaturu svakog jutra pre izlaska da biste odlučili šta ćete obući, tako proverite da li se jutarnja i dnevna temperatura radikalno razlikuju da biste pripremili svoje telo za ono što sledi.

Izađite u prirodu i aktivirajte se

Svaki oblik fizičke aktivnosti u trajanju od najmanje pola sata dnevno učiniće telo stabilnijim i otpornijim na vremenske promene. Još je bolje ako se fizička aktivnost odvija u prirodi.

Nije bitno da li se odlučite za brzu šetnju ili neki drugi vid aktivnog treninga, aktivnosti u prirodi će vam pomoći da se oslobodite stresa i osećate bolje, a mogu i da smanje šanse za glavobolju.

Neka vaša ishrana bude raznovrsna i puna vitamina

Zdrava i pravilna ishrana bogata voćem i povrćem dobar je preduslov za ublažavanje negativnih uticaja vremenskih prilika. Pored raznovrsne ishrane, važan je i redovan unos vode. Preporučuje se dnevni unos od dva do tri litra.

Zamenite kafu biljnim čajem

Da biste se lakše nosili sa meteoropatijom, možete potražiti pomoć u opuštanju uz različite biljne napitke ili obogaćivanje obroka dodatcima ishrani.

Biljni čajevi poput kamilice pomažu u opuštanju nerava.

Izvor: Zadovoljna.hr