ZA KLAVIR I ORGULJE

„As Slow as Possible“ Izvodi se na posebno izgrađenim orguljama koje su podešene tako da će se kompozicija završiti tek za 616 godina.

Najduža i najsporija muzička kompozicija do sada stvorena, „As Slow as Possible“, ponovo je promenila akord – prvi put posle dve godine.

As Slow as Possible

Veliki broj ljudi u crkvi u Nemačkoj svedočio je ovom retkom trenutku, koji je deo umetničkog podviga avangardnog kompozitora Džona Kejdža.

Eksperimentalno delo As Slow as Possible (Sporo koliko god je to moguće), započeto je 2001. godine.

Izvodi se na posebno izgrađenim orguljama koje su podešene tako da će se kompozicija završiti 2640. godine, što je tek za 616 godina.

Ako bismo se vratili isto toliko godina u prošlost, videli bismo da se poklapa sa razvojem renesanse na evropskom tlu.

Kompozicija, čiji je pun naziv Orgulje²/ASLSP (Sporo koliko god je to moguće – As Slow as Possible), do sada je samo 16 puta promenila akord.

Instrumentu je dodata još jedna cev za novi zvuk u crkvi Burkardi, u nemačkom gradu Halberštatu.

Karte za prisustvo ovom retkom događaju bile su rezervisane unapred.

Muzička partitura se sastoji od osam strana, a napisana je za klavir ili orgulje.

Instrukcije za izvođenje date su u samom naslovu, delo se svira najsporije moguće, pa nikada nije preciziran tačan tempo.

Akord je prethodni put promenjen pre tačno dve godine – 5. februara 2022, a naredna izmena predviđena je za 5. avgust 2026, navodi se na sajtu muzičkog projekta.

Nasuprot sadašnjoj izvedbi epskih razmera, premijera muzičkog komada izvedena je 1987. godine i trajala je svega 30 minuta.

Već naredne izvedbe, među kojima je i ona koju je izvodila orguljašica Dijana Lučeze 2009. godine, trajale su 14 sati i 56 minuta.

Sadašnje, mnogo duže izvođenje, nastalo je povodom smrti muzičara i filozofa Džona Kejdža.

Iz praktičnih razloga, napravljene su mehaničke orgulje koje koriste električnu mašinu za proizvodnju vetra koja gura vazduh u cevi, dok kese peska pritiskaju dirke i proizvode zvuk.

Američki kompozitor Džon Kejdž, koji je preminuo 1992. godine, bio je začetnik eksperimentalne i avangardne muzike 20. veka.

Njegovo najpoznatije delo 4’33“, može biti odsvirano bilo kojom kombinacijom instrumenata, međutim muzičari ga ne sviraju.

Umesto toga, publika tokom četiri minuta i 33 sekunde, koliko traje kompozicija, može da sluša zvuke iz okruženja.

Izvor: BBC