JEVANĐELSKI NAČIN ŽIVOTA

Treba da se preobražavamo, da kroz pokajanje, post i molitvu postajemo hristonosci, poručio je episkop Heruvim.

Njegovo Preosveštenstvo Episkop osečkopoljski i baranjski Heruvim služio je 4. februara ove godine, na praznik Svetog apostola Timoteja i Prepodobnog mučenika Anastasija, svetu Liturgiju u hramu Svetog arhangela Mihaila u Belom Manastiru.

hristonosci

Ovom prilikom besedio je sledeće:

– Danas postoji mnogo toga što ne priliči čoveku, mnogo je nemira i ratova, mnogo nerazumevanja ne samo na globalnom nivou nego i među nama. Trebamo se neprestano truditi da razumemo jedni druge, da shvatimo da smo mali pred Bogom. Ljubav Božja je Ovaploćenjem Božanstva pokazala da Bog može učiniti sve, a da je na nama da se vežbamo u vrlini znajući da je Bog neprestano sa nama.

Bog nas grli i ljubi, poziva nas svetu Božansku Liturgiju da budemo deo Božanskog prostora i vremena u kojem se sada i ovde nalazimo. Pozvani smo da primimo Telo i Krv Gospodnju kao darove večnog života, kao potvrdu naše vere koja nam je na dalje izgrađivanje u veri i nadi. Na ovo nas upućuje Jevanđelje i divni Božji ugodnici koji su sebe podredili ljubavi Božjoj. Sve ovo nije nemoguće ukoliko smo spremni da se potrudimo, da se izdignemo iznad ovosvetskih zbivanja, ukoliko želimo da se preobrazimo i primimo Gospoda.

Sveti Starac Sofronije Saharov je govorio: Hristov život je i moj život, pokazujući time da u svom srcu i duši moramo disati Hristom. Ako se Hristos useli u nas, mi smo deo Hrista, Hristom dišemo, Hristom gledamo i rasuđujemo. Kada to nije tako udaljavamo se od Boga i ruše se vrednosti koje sačinjavaju jedan kvalitetan hrišćanski život.

Gospod Isus Hristos je naš Bog i Spasitelj koji dolazi u ovaj svet da bi čoveku pokazao ljubav, da bi čoveku otkrio kako da se Bogu upodobljava i da zadobije život večni. Ako je Hristov život i naš život možemo spoznati dubinu ljubavi Božje i suštinu jevanđelskog načina života. Naš život treba da postane svetiteljski život, u odnosu prema Bogu i bližnjem. Preobraženim očima možemo videti sve oko sebe na drugačiji način, Hristovim očima možemo razumeti ovaj svet.

Trebamo da se preobražavamo, da kroz pokajanje, post i molitvu postajemo hristonosci.

Izvor: Eparhija osečkopoljska i baranjska