ZDRAVSTVENI INDIKATORI

Losos se dugo smatra zdravom hranom, ali jedna nova studija sada ispituje ovu vrstu ribe na molekularnom nivou kroz specifična jedinjenja – to su metaboliti.

Studija je otkrila da losos sadrži 508 jedinjenja specifičnih za hranu, od čega su metaboliti i to njih čak 237 jedinstveni za ovu ribu.

metaboliti

Kada se jede kao deo mediteranske ishrane, losos isporučuje telu najmanje 48 ovih jedinjenja, zajedno sa 30 metabolita, supstanci koje se proizvode tokom varenja ili drugih hemijskih procesa u telu. Četiri od ovih metabolita su povezana sa značajnim poboljšanjima kardiometaboličkih zdravstvenih indikatora.

Mediteranska ishrana stavlja naglasak na zdrava ulja i masti, kao što je na primer maslinovo ulje. Ona favorizuje biljne izvore ishrane, uključujući povrće, voće i integralne žitarice. Proteini se isporučuju iz izvora kao što su živina, riba i biljni proteini kao što su pasulj, jogurt ili sir.

U poređenju sa standardnom zapadnjačkom ishranom, mediteranska ishrana u velikoj meri izbegava crveno meso, šećere, prekomernu so i nezdrave masti.

Za potrebe pomenute nove studije, istraživači su izvršili sekundarnu analizu postojećeg nasumično kontrolisanog ispitivanja ishrane koje je uključivalo 41 učesnika koji su se hranili na bazi mediteranske ishrane tokom dva perioda od pet nedelja, sa pauzom od četiri nedelje između. Pojedinci su jeli dve porcije lososa nedeljno tokom ovih perioda.

Učesnici prethodno nisu imali mediteransku ishranu, a njihove starosti su se kretale od 30 do 69 godina. Imali su gojaznost ili prekomernu težinu, iako niko nije imao aktivna metabolička stanja poput dijabetesa tipa 2 ili neke akutne bolesti.

Istraživači su snimili kardiometaboličke zdravstvene indikatore učesnika i prikupili uzorke njihove krvne plazme pre i posle studije.

Koristili su metabolomiku (studija hemijskih procesa u kojima učestvuju metaboliti) zasnovanu na hromatografiji masene spektrometrije za analizu plazme učesnika, kao i lososa i 99 drugih namirnica koje se konzumiraju u okviru mediteranske ishrane. Ako su istraživači pronašli jedinjenje u svim primercima lososa, ali ne i u drugim dijetalnim namirnicama, okarakterisali su ga kao jedinjenje specifično za losos.

Zatim su se osvrnuli na to koji su metaboliti povezani sa ovim jedinjenjima u lososu.

Istraživači su otkrili da su povećanja u dva označena jedinjenja u lososu i dva metabolita povezana sa većim kardiometaboličkim zdravljem, što je vidljivo po kardiometaboličkim zdravstvenim indikatorima u krvnoj plazmi učesnika na kraju ispitivanja.

Ove kardiometaboličke prednosti uključivale su smanjenje ukupnog holesterola, holesterola lipoproteina niske gustine (LDL), triglicerida i apolipoproteina B, koji je pokazatelj srčanih oboljenja.

Mišel Rutenštajn, kardiološki dijetetičar i nutricionistkinja za preventivnu kardiologiju, rekla je da ova studija i njeni nalazi sugerišu da bi ovaj pristup mogao pomoći u pronalaženju važnih jedinjenja u hrani koja bi mogla biti korisna za zdravlje, ali je potrebno više istraživanja da bi se ovo potvrdilo.

„Metabolomske studije su istakle raznovrstan niz bioaktivnih jedinjenja prisutnih u maslinovom ulju, kao što su fenolna jedinjenja i oleinska kiselina, koja su povezana sa antiinflamatornim, antioksidativnim i kardiovaskularnim zdravstvenim prednostima“, objasnila je ona.

Ista vrsta istraživanja pokazala je da su ječam, kinoa i bulgur bogati izvori fitohemikalija. To uključuje fenolne kiseline, flavonoide, lignane i fitosterole, jedinjenja koja poseduju antioksidativna svojstva i pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i upale u telu.