SLEDE REDOVI U ŠPICU

Gradonačelnik Londona Sadik Kan izrazio je zabrinutost zbog mogućeg haosa na stanici St. Pankras pošto novi sistem kontrole ulaska i izlaska iz EU stupa na snagu.

Od kraja 2024. godine, državljani trećih zemalja koji ulaze u Evropsku uniju biće podvrgnuti automatizovanom sistemu ulaska/izlaska (EES) iz EU.

izlaska iz eu

Ova centralizovana baza podataka će sadržati fotografije putnika i otiske prstiju.

Britanski parlamentarni komitet je prošlog meseca upozorio na značajna kašnjenja koja bi mogla dostići i do 14 sati, a koja bi mogla biti uzrokovana EES sistemom na granicama. Ovo se posebno odnosi na londonsku stanicu St. Pancras, na kojoj cirkulišu vozovi Eurostar.

„Kako stvari stoje, ove nove kontrole nakon bregzita će izazvati haos u St Pankrasu, sa smanjenim uslugama i potencijalno ogromnim redovima za putnike u špicu“, rekao je u subotu laburistički gradonačelnik Londona.

On je pozvao vladu da „ne pere ruke“ od ove „direktne posledice bregzita“ koja bi mogla da pošalje „strašan signal turistima i preduzećima širom sveta“, dok se privreda Londona još uvek jedva oporavlja od krize izazvane kovid-19. pandemija.

U železničkoj kompaniji Eurostar veruju da je novi sistem više dizajniran za aerodrome nego za terminale na stanicama.

Londonske gradske vlasti kažu da će stanica St. Pancras moći da ima samo 24 EES kontrolna stola „dok modeliranje sugeriše da bi ih bilo potrebno skoro 50 tokom vršnih sati“.

Izvor: Jutarnji.hr