POVRŠNO I NEPISMENO

Novinar ima da štancuje napise u skladu sa politikom vladajućih struktura i da ne propusti ni jednu priliku da u zvezde kuje vođu…

Piše: Jaroslav Kombilj

Novine ne kupujem na kiosku, već špartam po internetu tražeći interesantne teme, svestan da se tu može naći svega i svačega, te da, sa krajnjim oprezom, treba pristupati svakoj informaciji.

napise

Međutim, ono što mi više smeta od plasiranja lažnih vesti je površno pisanje članaka, čak i u internet izdanjima novina od ugleda.

Nekada je novina i časopisa bilo mnogo manje nego danas, pa tako i mnogo manje novinara. Ali, ondašnji novinari su morali biti pismeni: i mimo toga što su u svakoj redakciji postojali lektori, svaki novinar je morao, ne samo da bude vešt u smislenom i zanimljivom pisanju teksta, već i da dobro vlada gramatikom i pravopisom.

Sada je, na žalost, situacija mnogo lošija: medijski prostor je prebukiran, mnogo novina, časopisa, tabloida, veb sajtova, i ko zna kojih sve čuda, ali je, uz časne izuzetke, malo dobrih novinara. Danas novinar može da bude svako ko ume da smisli bombastičan naziv, bez obzira koliko on imao veze sa tekstom u članku.

Naravno, to nije dovoljno. Postoji još jedan kriterijum, a to je da mu ni slučajno ne pada na pamet da misli svojom glavom! Ima da štancuje napise u skladu sa politikom vladajućih struktura i da ne propusti ni jednu priliku da u zvezde kuje vođu, ma ko on u datom trenutku bio. Ostalo nije važno. Uostalom, cela naša istorija, ma koji period da posmatramo, samo je dokaz da bez vožda ne možemo.

Na kraju, razmišljajući zašto je to tako, zašto se vrlo često objavljuju članci koji nemaju ničeg zajedničkog sa smislom novinarstva, odnosno sa prikazom i komentarisanjem stvarnosti, pada mi na pamet da se dobar broj urednika rukovodi pretpostavkom kako većina čitalaca samo pročita naslove, eventualno i podnaslove, ako ih ima, a onda – teraj dalje. Na Happy i Pink, da čuju ono šta se samo tamo može čuti…

Još jednom da dodam: ne generalizujem, jer ima i dobrih novinara, a istovremeno čestitih ljudi, već govorim o preovlađujućoj pojavi!

Autor je književni prevodilac