NOVO ISTRAŽIVANJE

Stresan dan sa puno energije povećao je rizik od migrene kasnije tokom dana za čak 17 odsto.

Glasna muzika, svetli ekrani, jaki parfemi i jaka svetla mogu izazvati migrene. Oni koji pate od migrene znaju da nema ništa gore od otkrivanja uzroka njihovog intenzivnog bola.

migrene

Međutim, nova studija ukazuje na to da kada dobijemo migrenu može nam dati trag o njenim uzrocima.

Nova studija otkrila je da noć lošeg sna povećava rizik od jutarnjih migrena za 22 odsto. Tvrde i da niska energija dan ranije povećava rizik od migrene za 16 odsto.

Međutim, loš san i niska energija nisu povećali rizik od popodnevnih glavobolja. Umesto toga, stresan dan sa puno energije povećao je rizik od migrene kasnije tokom dana za 17 odsto. Ovi nalazi ukazuju na to da nam vreme kada dobijemo migrenu može pomoći da otkrijemo njen osnovni uzrok.

Skoro 500 ljudi između sedam i 84 godine (od kojih je 61 odsto identifikovano kao žene) učestvovalo je u ovoj dvonedeljnoj studiji. Da bi izmerili svoje rezultate, nosili su posebne uređaje koji mere aktivnost tokom spavanja.

Takođe su vodili digitalne dnevnike energetskih skokova, stresa, anksioznosti i opšteg raspoloženja.

Ova studija nije pronašla vezu između anksioznosti, depresije i rizika od migrene. To ne znači da problemi sa mentalnim zdravljem ne mogu doprineti glavobolji, ali izgleda da ih nije bilo među ovom grupom, piše „Mind Body Green“.

Zato je važno da se fokusiramo na kvalitetan san, bez obzira da li patimo od migrene ili ne. Za optimalno funkcionisanje mozga neophodan je dugotrajan i kvalitetan noćni odmor.

Izvor: Index.hr