LEŽERNOST NA DELU

Najbolji i najopušteniji gradovi na svetu, ukoliko vas zanima opušena i mirna atmosfera, nalaze se u Evropi.

Prvih deset na listi, da budemo precizniji, žive svojim mirnim životom na Starom kontinentu, a od gradova iz okruženja, najopušteniji gradovi su Ljubljana i Dubrovnik.

najopušteniji gradovi

Internet stranica MoneySuperMarket je sprovela istraživanje koje treba da da odgovor koji su to najopušteniji gradovi na svetu. Iako opuštanje pre svega podrazumeva prirodu, postoje i gradska jezgra koja mogu biti prilično mirna mesta za odmor.

MoneySuperMarket je napravio indeks mirnih gradova, i na listi se nalazi 75 gradova koji su rangirani na osnovu kvaliteta vazduha, svetla, buke, saobraćajne gužve, prosečnih sunčani sati, ali i zadovoljstva i srdačnosti lokalnog stanovništva.

Najopušteniji grad na svetu je Rejkjavik. Prestonica Islanda ima ocenu od 85.5 od 100 zahvaljujući kvalitetnom vazduhu, niskom nivu zagađenja, zadovoljnim meštanima i i brojnim zelenim površinama.

Estonski Talin se našao na drugom mestu sa ocenom 82.3 zahvaljujući svojoj mirnoj atmosferi i odličnoj gradskoj infrastrukturi. Na trećem mestu se našao Bergen, grad na zapadnoj obali Norveške, koji već godinama ima najzadovoljnije stanovnike. Među prvih deset se nalaze još i Ljubljana i Dubrovnik, na sedmom odnosno desetom mestu.

Ljubljana je jedan od najmanjih evropskih glavnih gradova, ali ima veliku snagu. Korisnici društvenih mreža navode da je cela Slovenija nepravedno podcenjena, a Ljubljana je neverovatna. Grad ima jedinstvenu energiju i živost. Ljubljana je slikovit, pristupačan i dovoljno mali grad da se može šetnjom upoznati.

Dubrovnik je šarmantan, kompaktan i grad bez saobraćaja. Turisti mogu istraživati praktično besprekornu srednjovekovnu arhitekturu i masivne kamene zidine grada, jednu od najbolje očuvanih srednjovekovnih tvrđava na svetu.

Lista deset najopuštenijih gradova na svetu izgleda ovako:

  1. Rejkjavik
  2. Talin
  3. Bergen
  4. Beč
  5. Stokholm
  6. Viljnus
  7. Ljubljana
  8. Minhen
  9. Cirih
  10. Dubrovnik

Izvor: TU magazine