PAŠINA PITA

Pašina pita je kao što već naziv nagoveštava orijentalni slatkiš koji veoma podseća na dobru baklavu, pa se i pravi od istih, jednostavnih sastojaka.

pašina pita

Sastojci:

500 grama brašna
6 jaja
1 kilogram mlevenih oraha
250 grama suvog grožđa
100 grama šećera
250 grama margarina
ulje
ZA ŠERBET:
500 grama šećera
250 mililitara vode

Način pripreme:

Brašno posolimo, dodamo jaja, mešamo rukom sastojke, postepeno sipamo vodu dok ne umesimo testo. Testo premesimo na radnoj površini, podelimo na 4 dela i svaki deo premesimo.

Na pobrašnjenoj radnoj površini od prvog dela testa oklagijom razvučemo koru. Na isti način formiramo i preostale 3 kore.

U šerpicu stavimo margarin da se rastopi. Šećer i suvo grožđe dodamo u sud sa mlevenim orasima i promešamo. Kada se kore malo prosuše, alatkom ih isečemo na tanke lente. Pravougaonu tepsiju poprskamo rastopljenim margarinom. Zatim u tepsiju nanesemo deo lenti, poprskamo ih rastopljenim margarinom i nanesemo fil od mlevenih oraha, suvog grožđa i šećera. Isti postupak ponovimo još dva puta, ali na poslednje lente ne nanosimo fil.

Isečemo pitu na parčad i poprskamo preostalim margarinom. Pečemo 45 minuta na 200 stepeni. U šerpu, na šporetu, stavimo 500 grama šećera i sipamo 250 mililitara vode.

Kada šerbet provri sklonimo šerpu sa šporeta. Prelijemo pitu šerbetom, vratimo tepsiju u rernu i pečemo još 15 minuta na 180 stepeni.

Tri parčeta Pašine pite serviramo na tanjir i dekorišemo kriškama narandže.

Prijatno!