BUDUĆNOST NA TOČKOVIMA

Švedski električni brend Polestar napravio je veliku pometnju kada je u pitanju predstavljanje novih modela.

Informacija kako je Polestar, nova švedska marka automobila, najavio prodaju u Evropi svog drugog modela ponovo je aktivirala priče o ovoj vrlo zanimljivoj marki vezanoj za Volvo, koja proizvodi isključivo električne automobile visoke klase.

polestar

Pre svega, pitanje je imaju li budućnost ili ne. Volvo je pre nekoliko dana objavio kako će prestati finansirati razvoj ove marke, ali s objašnjenjem kako ona ima blistavu budućnost i zato joj ne treba više pomoć takve vrste. S obzirom da znamo da ovo nije najbolje vreme za električna vozila nije sigurno da li Volvo zaista ima poverenja u marku koja je do sada nudila samo jedno vozilo. Međutim, dolazi i drugo, Polestar 4.

Tako je objavljeno kako se Polestar 4 u Nemačkoj može naručiti po osnovnoj ceni od 61.900 evra, za šta se dobija Long Range Single Motor s 200 kW (272 KS) i dometom do 610 kilometara. Dvostruko snažniji Long Range Dual Motor stoji najmanje 69.900 evra i trebalo bi preći do 580 kilometara.

Švedski električni brend, koji pripada Geely Groupu, napravio je veliku pometnju kada je u pitanju predstavljanje novih modela. Do sada je u svojoj ponudi imao samo jedno vozilo, Polestar 2. Crossover limuzina, pozicionirana u srednjoj klasi i na tržištu od 2020. godine, do kraja prošle godine prodata je oko 160.000 puta. Uspešan model!

Sestrinski model Volva EX90

Polestar je zapravo dugo želeo da ima drugo vozilo u prodaji, Polestar 3. SUV sportskog stila u segmentu luksuzne klase sestrinski je model potpuno električnog Volva EX90. Međutim, u industriji nije neuobičajeno da se prethodne najave odbace, pa su tako Porsche s električnim Macanom i Audi s Q6 e-tronom kasnili više od godinu dana. Polestar/Volvo takođe je bio zauzet razvojem softvera duže od očekivanog.

Proizvodnja Polestara 3 uskoro će početi u Čengduu u Kini, umesto u SAD. Prva vozila očekuju se u Evropi početkom leta. U drugoj polovini godine američka fabrika u Ridgevilleu, u Južnoj Karolini, preuzima štafetu i opskrbljivaće severnoameričko i evropsko tržište Polestarom 3.

SUV dugačak 4.90 metara i dalje se temelji na Volvovom SPA-u 2 (Scalable Product Architecture), dodatno razvijenoj verziji SPA platforme motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Integrisana je baterija od 111 kWh koja omogućava doseg od preko 600 kilometara. Launch Edition može se naručiti u Austriji i košta 89.900 evra.

Polestar 4 sa 600 km autonomije

Polestar 4, koji stiže ovog leta, zatvoriće jaz između Polestara 2 i 3 kao SUV coupé. Međutim, Polestar 4 ne deli platformu s Polestarom 3, već se temelji na Geelyjevom SEA-u (Scalable Electric Architecture). Osnovna verzija ima pogon na zadnjim točkovima i 200 kW/272 KS te bi takođe trebalo da pređe preko 600 kilometara.

U verziji s dva motora dostupna je dvostruko veća snaga. U oba slučaja kapacitet baterije je 102 kWh. Posebna stavka Polestar 4: nema zadnji prozor, nego se unazad gleda pomoću kamere. Model će se u početku proizvoditi u Geelyju, u zaljevu Hangzhou u Kini, a od sredine 2025. i u Busanu, u Južnoj Koreji.

Iste godine švedska marka na dnevnom redu ima Polestar 5. Elegantna, pet metara duga sportska limuzina usko se temelji na studiji Precept prikazanoj 2020. i stoji na drugačijoj, trećoj platformi. Razvijen je u Engleskoj, u potpunosti je izrađen od aluminija, u potpunosti se može reciklirati i smatra se prvom Polestarovom “in-house” arhitekturom (800 volti).

Izvor: Index.hr