PODSTREK ZA DALJI RAD

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je na praznik Sretenje odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama povodom Dana državnosti Srbije, među kojima su i sestre Gobović.

Po povratku sa američke turneje priređene za našu dijasporu koja je trajala od Svetog Save do Sretenja Gospodnjeg, sestre Gobović su odlikovane Ukazom o odlikovanju, koji je potpisao predsednik Republike Srbije i to Sretenjskim ordenom – Zlatnom medaljom za zasluge.

sestre gobović

Izuzetno smo počastvovane ovim priznanjem, koje nam daje podstrek za dalji rad i zalaganje na polju promocije tradicionalne muzike koju izvodimo u zemlji i inostranstvu, kao i podstrek u daljem radu sa najmlađima, odnosno horom „Slavujčići“ pri Hramu Svetog Save i održavanju muzičkih radionica za decu dijaspore“, ističu sestre Gobović, kao i da decenije rada na očuvanju tradicionalne izvorne muzike smatraju svojom misijom; a sve nagrade, poput priznanja koje im je uručila Tesla naučna fondacija iz Amerike u Njujorku (Tesla Spirit Award) za 2022,  proglašenja njihove pesme „Srbija“ za najlepšu pesmu o našoj otadžbini, nagrade Orden Vojvode Đorđa Stratimirovića koja im je uručena krajem 2023. i mnogih drugih, potvrdom svog dugogodišnjeg rada i smatraju da sva dosadašnja priznanja dobijaju poseban pečat, koje im daje Sretenjski orden.

Povodom upravo završene američke turneje, Sestre Gobović su istakle da su u Americi videle koliko se naša dijaspora zaista trudi da očuva tradicionalne vrednosti i identitet, kroz ljubav prema srpskoj muzici i naglasile da nose divne utiske iz Amerike.

„Slogan kojim se rukovodimo ‘LEPOTA JE U TRADICIJI’, zasigurno je opravdan među našima u Americi“ smatraju sestre i ističu da naša Crkva i njeno sveštenstvo imaju misionarsku ulogu u dijaspori u vidu okupljanja našeg naroda, pri kulturnim događajima, organizovanim pri Crkvi i posvećenosti srpskim porodicama, svakodnevno, u dalekom svetu. Radosne su jer naš narod u Americi zajedno proslavlja crkvene i državne praznike, a deci usađuju ljubav prema domovini kroz tradicionalnu muziku, folklor i očuvanje naših običaja.

Uz zahvalnost na gostoprimstvu našim crkvama u Patersonu, Bostonu, Orlandu, Longvudu, Klirvoteru, Nort Portu… najavljuju da će se rado odazvati pozivu za ponovnu posetu koji je usledio i koji će uključiti nastupe tradicionalne muzike i edukovanje naše dece u inostranstvu u okviru muzičkih radionica duhovne, izvorne i tradicionalne srpske muzike.

„Deo naše misije je da deca dijaspore ne zaborave muziku zemlje iz koje potiču, već da je zavole i prenesu svojoj deci“, ističu one.

Sestre Gobović su nastupale širom sveta od Amerike, Švajcarske, Rumunije, pa do Mađarske.

Izvor: Marina Bulatović i Jelena Petrović / Foto: Privatna arhiva