KAKO JE NACIJA OSVOJENA PATRIOTIZMOM

Za Sestre Gobović dijaspora predstavlja „srpsko srce koje kuca van matice“, pa često posećuju naše sugrađane u Evropi i Americi.

Bliznakinje, Sestre Gobović, bave se muzikom od malih nogu, a iza sebe imaju pet snimljenih albuma, od čega su dva dečja, za koje su komponovale sve numere i tri albuma izvorne muzike.

gobović

Muzički su obrazovane, ali pored toga, obe su diplomirale na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, u redovnom roku. Odlikovane su u Njujorku za pesmu o Nikoli Tesli, dok je njihova pesma „Srbija“ proglašena za najlepšu pesmu o Srbiji, odlikovane su i Ordenom Vojvode Stratimirovića. Tu su i nagrade Beogradski pobednik, za negovanje tradicionalne muzike, Zlatna zvezda za očuvanje etno muzike regiona, kao i Sretenjski orden 2024.

Poslednje dve decenije muzičkog rada, one su ostale dosledne izvornoj i tradicionalnoj muzici.

Pesme o znamenitim Srbima poput Nikole Tesle, Milutina Milankovića, Vojvode Stratimirovića, kao i istorijskim događajima poput pesme 1389. koja govori o Kosovskom boju, dečjem albumu u kome se peva o Svetom Savi, samo su deo rada na promociji kulturne i istorijske baštine Srbije kroz muziku.

gobović stav

Saznajemo da Sestre Gobović, rukovode dečjim horom „Slavujčići“ pri Hramu Svetog Save u Beogradu, koji je osnovan pre nešto manje od deceniju i predstavlja „rasadnik“ muzički talentovane dece. Kroz muziku, slušaoci se edukuju o srpskoj istoriji, zahvaljujući poučnim tekstovima pesama i patriotskom emocijom koju Sestre prenose. Najmlađima u horu, one dele znanje o vladarima Srbije i ne samo da decu uče tradiciji, već edukuju najmlađe kako da je sačuvaju od zaborava.

Za Sestre Gobović, dijaspora predstavlja „srpsko srce koje kuca van matice“, pa često posećuju naše sugrađane u evropskim zemljama i Americi. Posete se organizuju u vidu dnevnih aktivnosti i rada sa decom, uče ih duhovnim i tradicionalnim pesmama, uz težnju da čak i deca koja ne govore srpski jezik, zavole muziku svoje domovine.

Druženje na nastupima, pri Crkvama, naša dijaspora dočekuje sa najvećom radošću. Sestre imaju i posebno probran repertoar za te prilike, koji, podrazumeva njihove pesme, ali i izvorne i tradicionalne pesme sa ovih područja. Neretko, Sestre pevaju u Crkvama zajedno sa crkvenim horovima u dijaspori.

gobović porodica

Pored svih aktivnosti koje uspešno sprovode i za koje su nagrađivane, Sestre su majke i supruge, zajedno imaju čak petoro dece. Slogan koji prati njihovo ime već dugi niz godina i koji postaje svojevrsna asocijacija na njihov rad, a glasi Lepota je u tradiciji; one opravdavaju svakodnevno, svojim poslovnim i životnim angažovanjima, kao i muzičkim pravcem koji promovišu.

Pišu: Marina Bulatović i Jelena Petrović

Foto: Privatna arhiva