SREDOZEMNA PITA

Sredozemna ili Mediteranska pita liči na neku dobru voćnu pitu, od višanja ili malina, ali je zapravo puna sočne crvene paprike i pršute.

sredozemna pita

Sastojci:

4 paradajza
2 sveže crvene paprike
300 grama lisnatog testa
2 jaja
100 grama rendanog parmezana
70 grama putera
50 grama brašna
200 mililitara mleka
peršun
100 grama lenti pršute
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Paprike i lente pršute isečemo na tanku duguljastu parčad. Paradajze oljuštimo, isečemo na kriške, odstranimo semenke i isečemo ih na duguljastu parčad.

U tiganju na zagrejanom ulju i rastopljenom puteru pržimo isečenu pršutu. Kada se proprži dodamo parčad paprika, paradajza i sitno isečen peršun.

Okruglu keramičku posudu za pečenje namažemo puterom i pospemo brašnom. Na pobrašnjenoj radnoj površini od lisnatog testa oklagijom razvučemo koru. Koru stavimo u posudu i odsečemo nepotrebne delove koji vise van posude tako da prekrijemo i stranični deo posude. Izbockamo koru nožem na više mesta i nanesemo fil iz tiganja.

U sud polupamo jaja, izmutimo viljuškom, dodamo parmezan, mleko, promešamo i nenesemo na fil. Pečemo 30 minuta na 200 stepeni.

Tanjir za serviranje ukrasimo listovima crvene i zelene marule, endivije i čeri paradajzima. Isečemo pitu na parčad i serviramo je toplu.

Prijatno!