SUPTILNI PRIKAZ GLAMURA

„Tihi luksuz“ je prvo postao viralni modni trend, a sada je zainteresovao i investitore.

Tihi luksuz bio je jedan od najvećih prošlogodišnjih viralnih modnih trendova na društvenim mrežama, ali za razliku od drugih kratkotrajnih modnih trendova na TikToku ili Instagramu, ovaj je ušao u portfelje investitora i ostvario stvarne prihode.

tihi luksuz

Šta je „tihi luksuz“?

Trend se vrti oko suptilnih prikaza luksuza, a popularne emisije poput HBO serije „Naslednici“ takođe su odigrale ulogu u jačanju njene popularnosti, piše CNBC.

Prošli su dani glasnih, blistavih prikaza bogatstva i mode, sada je sve u suptilnosti i minimalizmu. Ali trend ne samo da je postao popularan u svetu mode, čak i investitori počinju da ga primećuju.

Kako tihi luksuzni pokret uzima maha, investitori počinju da biraju imena koja uglavnom označavaju taj način poslovanja.

Neke od kompanija i njihove etikete su prihvatile ono što stručnjaci kažu da je suština tihog luksuza, a podaci najvećeg zajmodavca jugoistočne Azije, DBS banke, pokazuju da su takva imena bila u stanju da nadmaše svoje „glasne“ kolege 2023. godine.

Nadmašii su „glasne“ kolege

Neke od najvećih kompanija koje su imale koristi od ovog novog talasa su Hermes, Miu Miu u vlasništvu Prade, Brunello Cucinelli, Compagnie Financiere Richemont i Swatch Group

„Sa tihim luksuznim pokretom koji naglašava rastuću sklonost potrošača prema suptilnosti u luksuznoj potrošnji, kompanije koje se fokusiraju na eleganciju i bezvremenski kvalitet imaće odjek kod potrošača i koristi od ovog trenda“, rekao je Hou Wei Fook, glavni investicioni direktor kompanije DBS banka.

Dakle, 2023. godine, tihe luksuzne kompanije su značajno nadmašile svoje glasne kolege za 23% poena

Prema DBS-u, kompanija upada u kategorizaciju „tihog luksuza“ ako je potcenjena i fokusirana na visok kvalitet, uz zadržavanje ekskluzivnosti i blage oskudice.

Za razliku od viralnih trendova koji dolaze i odlaze, investitori gledaju na ove kompanije sa mnogo dugoročnije perspektive.

„Postoji ovaj element: ‘Umoran sam od svih stvari sa velikim logom’, rekao je Markus Hansen, portfolio menadžer u Wontobel Quality Growth Boutikue-u, napominjući da potrošači i investitori sada žele proizvod višeg kvaliteta.

Izvor: BIZLife