ISPOVEDNIK VERE I ISCELITELJ 

Sveti Sinod Vaseljenske Patrijaršije je novembra 2017. uneo u diptih Svetih igumana manastira Svetog Davida na Eviji jedno ime: arhimandrit Jakov Calikis.

Starac Jakov Calikis je rođen 1920. godine u Maloj Aziji, u mjestu Livisi, koje se nalazi naspram ostrva Rodos. Već naredne godine, usled progona grčkog stanovništva dolazi kao izbeglica u Grčku, u selo Farakli na severnoj Eviji.

jakov calikis

Od malih nogu bio je privržen molitvi i postu, a naročito je voleo Svetu Paraskevu u čijem se hramu vrlo često sâm molio, tako da mu se jednom prilikom i sâma svetiteljka javila.

Posle odsluženog vojnog roka, mladi Jakov odlazi u manastir Svetog Davida na Eviji, gde je ostao punih 39 godina, do svog blaženog upokojenja.

Zbog svoje poslušnosti i smirenja sâm Gospod, molitvama prepodobnog Davida i Svetog Jovana Rusa, podario je mnoge darove ocu Jakovu, koji se ubrzo po rukopoloženju pročuo kao veliki duhovnik i ispovednik.

Bez trunke lažnog zilotizma, bio je ispovednik pravoslavne vere, iskazujući dužno poštovanje prema crkvenim vlastima.

Još za vreme svog ovozemaljskog života svojim molitvama izlečio je mnoge bolesnike, izagnao demone iz besomučnih i prorekao neke događaje…

Dok je bio iguman manastira Svetog Davida umnožilo se bratstvo, obnovljeni su konaci i sâm manastir je, kako zbog Svetog Davida, tako i zbog samoga Starca Jakova, postao veliko pokloničko mesto gde su mnogi ljudi, kako vernici tako i ateisti, nalazili utehu.

Prepodobni Starac Jakov Calikis upokojio se 21. novembra 1991. godine.