SVETA STRELA

Gledali smo tibetanski film Sveta strela ili „The Sacred arrow“ o savremenom životu na Tibetu koji je još pod uticajem tradicije

Ovaj meni šarmantni tibetanski film Sveta strela iz 2014 godine sam gledao pre par godina i sada dok sam u „azijskoj fazi“ setih se da ga preporučim.

Ima ceo film na You Tube-u, i dole ispod članka ostavljam link za gledanje.

Tibetanski film Sveta strela - The Sacred arrow movie

Dakle, ovo je film koji nikada neće stići u Evropu, niti će ga iko ikada pustiti na televiziju, pa je u tom smislu specifičan za filmofile. Niti je iko zainteresovan da ga gleda. U pitanju je lagana drama o suparništvu dva tibetanska sela u ova vremena, stim da su njihovi moderni životi još uvek duboko vezani za nekadašnju folklornu tradiciju.

U njemu nema poznatih glumaca, nema akcije, kung fu-a, nema magije i natprirodnih moći. Nije nikakva istorijska ratna priča. Nije ni teška drama sa dubokim porukama. Nema u njemu zapanjujućih pejzaža Himalaja. Nema Jetija. Nema ni Dalaj lame.

Znači, gledate ovaj tibetanski film na sopstvenu odgovornost 🙂

I sad odgovor na pitanje zašto ga preporučujem.

Zato što dolazi sa vrha i kraja sveta, sa Tibeta.

Zato što nikada niste gledali film sa Tibeta a niste ni znali da se tamo snimaju filmovi.

Zato što vam pruža priliku da vidite kako i dan danas žive tibetanci.

Zato što je film jednostavan i dečije nevin, baš kao što su i glumci koji u njemu glume, baš kakav je i život tamo.

Zato što je šarmantan film koji nas podseća na neki bezazlen i spontan život koji je u zapadnom svetu odavno pregažen konzumerizmom i medijima.

Zlatko Šćepanović