SUPERMOĆNO JEDINJENJE

Trans-vakcenska kiselina koja se nalazi u mlečnim i mesnim proizvodima može pomoći u zaštiti od raka ubijanjem malignih ćelija.

Dok je sprovodio studiju, istraživački tim sa Univerziteta u Čikagu tražio je jedinjenja koja bi mogla da aktiviraju grupu imunih ćelija pod nazivom CD8+ T, za koje se zna da ubijaju kancerogene ili virusom inficirane ćelije.

trans vakcenska kiselina

Istraživači su otkrili da je nutrijent nazvan trans-vakcenska kiselina (TVA) bio u stanju da poveća sposobnost CD8+ T ćelija da se infiltriraju u tumore i potencijalno ubiju ćelije raka. TVA je dugolančana omega-7 masna kiselina koja se nalazi u mesu i mlečnim proizvodima.

Pored toga, studija je pokazala da pacijenti sa rakom sa višim nivoima ove kiseline koji cirkulišu u njihovoj krvi bolje reaguju na imunoterapiju. Ovo ukazuje na to da emisije trans-vakcenske kiseline obećavaju kao „dodatak ishrani kao dopuna kliničkim tretmanima raka“.

U ljudskom telu, samo 20 procenata TVA se razlaže na druge nusproizvode, a preostalih 80 procenata cirkuliše u krvi.

Istraživački tim je koristio TVA dok je eksperimentisao na miševima. Za potrebe studije, miševi su hranjeni hranom bogatom TVA. Podaci su otkrili da je trans-vakcenska kiselina značajno smanjila potencijal rasta tumora ćelija melanoma i raka debelog creva u poređenju sa miševima koji su hranjeni kontrolnom ishranom.

Istraživači su takođe otkrili da je ishrana bogata TVA pomogla da se poveća sposobnost CD8+ T ćelija kod miševa da se infiltriraju u tumore. Trans-vakcenska kiselina inaktivira receptor na površini CD8+ T ćelija, zatim aktivira proces ćelijske signalizacije uključen u ćelijski rast, diferencijaciju i preživljavanje.

Miševi sa uklonjenim receptorima CD8+ T ćelija nisu imali poboljšanu sposobnost borbe protiv tumora. Istraživači su takođe proučavali ćelije leukemije i otkrili da trans-vakcenska kiselina može pomoći u poboljšanju sposobnosti imunoterapijskog leka da ubije ćelije leukemije.

Jing Čen, jedan od starijih autora studije, rekao je da je neverovatno i intrigantno posmatrati kako jedan nutrijent kao što je trans-vakcenska kiselina ima veoma ciljani mehanizam na ciljani tip imunih ćelija, sa veoma dubokim fiziološkim odgovorom u celini nivo organizma.

Iako studija sugeriše da trans-vakcenska kiselina ima potencijal kao dodatak ishrani u lečenju raka, Čen je savetovao da se ne fokusira previše na izvor hrane.

On je objasnio da, pošto istraživanja sugerišu da ishrana sa previše crvenog mesa ili mlečnih proizvoda može imati štetne posledice na celokupno zdravlje, studija ne bi trebalo da se uzima kao izgovor za nezdravu ishranu i konzumiranje puno brze hrane poput čizburgera ili pice.

Čen je dodao da bi fokus trebalo da bude na korišćenju dodataka ishrani koji imaju TVA i saznanju o optimizovanoj količini koja će se koristiti u lečenju raka. Takođe je sugerisao da bi mogli postojati i drugi hranljivi sastojci koji bi potencijalno mogli da obavljaju istu funkciju kao trans-vakcenska kiselina iz mesa i mleka.

„Postoje rani podaci koji pokazuju da druge masne kiseline iz biljaka signaliziraju preko sličnog receptora, tako da verujemo da postoji velika mogućnost da hranljivi sastojci iz biljaka mogu da urade istu stvar“, rekao je dr Čen.

Ranija studija je takođe otkrila potencijalni pozitivan uticaj TVA na rak. Istraživači su pregledali uticaj TVA na humani nazofaringealni karcinom, rak koji se javlja u predelu iza nosa i iznad grla.

Rezultati su pokazali da trans-vakcenska kiselina „značajno inhibira proliferaciju ćelija“ ovog tipa karcinoma.

U ranijoj studiji iz 2014. godine, naučnici su izvestili da TVA ima direktan antikancerogen efekat na ćelije raka dojke.