POKAZATELJI PROBLEMA

Mnogi mladi ljudi i deca imaju neki poremećaj ishrane, a njegove simptome je ponekad prilično teško uočiti.

Dečji psihoterapeut Ana Koen podelila je najčešće simptome koje je primetila kod dece i dala savete roditeljima kako da se ponašaju ako njihovo dete ima poremećaj ishrane.

poremećaj ishrane

Koen je predstavila tri najčešća pokazatelja da dete ima zdravstveni problem.

Kao prvi pokazatelj istakla je povećano interesovanje za brojanje kalorija, pri čemu dete može da preuzme aplikacije za brojanje kalorija, da traži da kupi određenu hranu i kuva ili odjednom poželi da samostalno priprema obroke, prenosi HuffPost.

Roditelji treba da budu na oprezu ako primete da njihovo dete počinje da preskače obroke ili da odbija poslastice u kojima je nekada uživalo. Takođe treba da obrate pažnju ako dete nosi odeću koja je vidljivo prevelika ili počne da nosi manji broj odeće. Koen ističe da je to i pokazatelj da li deca insistiraju da kuvaju za druge ljude, ali ne jedu ništa što su sama pripremila.

Šta roditelji treba da rade?

Glavna stvar koju roditelji moraju da urade je da se ne svađaju sa svojim detetom o situaciji u kojoj se nalaze. Najgora stvar koju roditelji mogu da urade je da viču na svoje dete i izazivaju probleme u njihovom odnosu.

„Roditeljima je veoma teško da shvate i znaju kako da odgovore na dete sa poremećajem ishrane. Roditelji se ponekad mogu osećati bespomoćno, razočarano i frustrirano jer njihovo dete istrajava u naizgled samodestruktivnom ponašanju“, objašnjava ona.

Svađa oko njihovog problema neće ih ohrabriti da prestanu da rade stvari koje im štete, ističe ona.

„Svađa može stvoriti još veću distancu između vas i vašeg deteta jer ono nije u stanju da razume vašu frustraciju i zauzvrat se oseća povređeno i ljuto“, dodaje ona.

Roditeljima savetuje da ostanu mirni kada su ljuti i preduzmu korake koji neće štetiti detetu. Roditelji svojom smirenošću pokazuju da su u stanju da se izbore sa svojim komplikovanim osećanjima i da im pružaju podršku. Dečji psiholog savetuje da, kada shvate da njihovo dete pati od poremećaja u ishrani, pronađu zdravstvenog radnika koji će im pomoći u lečenju.

Ona dodaje da bi roditelji trebalo da potraže pomoć ako im je potrebna jer i na njih utiče zdravstveno stanje deteta.

„Ako je vaše dete ozbiljno bolesno, pobrinite se da sami dobijete terapijsku podršku kako biste mogli da nastavite da budete emocionalno prisutni za svoje dete“, rekla je Koen.

Izvor: Index.hr