VAŽNO JE ZNATI

S jedne strane, kafa može povećati budnost, koncentraciju i olakšati jutarnje ustajanje, ali i negativno utiče na šećer u krvi.

Crna kafa ima mnoge zdravstvene prednosti zbog visokog sadržaja antioksidanata i čak je utvrđeno da smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2.

Ako ne možete da započnete dan bez šoljice tople kafe, niste sami.

kafa šećer

Čak 70 odsto ljudi ima ovu jutarnju naviku. S jedne strane, kafa može povećati budnost, koncentraciju i olakšati jutarnje ustajanje, ali i negativno utiče na šećer u krvi.

Crna kafa ima mnoge zdravstvene prednosti zbog visokog sadržaja antioksidanata i čak je utvrđeno da smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2. Ali kofein koji sadrži kafa može da ima značajan uticaj na šećer u krvi, posebno ako već imate dijabetes ili predijabetes.

Jedna standardna šoljica kafe sadrži oko 140 miligrama kofeina.

Dakle, ako pratite nivo šećera u krvi, možda je vaša najgora jutarnja navika ispijanje kafe pre doručka.

U studiji iz 2020. godine, britanski istraživači su otkrili da su dve šoljice kafe pre doručka podigle nivo šećera u krvi do 50 odsto.

Kafa utiče na kortizol i insulin

Postoje dva glavna načina da ispijanje kafe sa kofeinom pre jutarnjeg obroka može dovesti do porasta šećera u krvi.

Prvo, protein koji se zove adenozin blokira kofein. Adenozin pomaže telu da odredi koliko insulina da proizvodi i pomaže vašim ćelijama da efikasno reaguju na insulin.

LiverMix kapsule maslačka i čička za jetru i creva priroda na dar

Ispijanje kafe pre obroka može dovesti do manjeg oslobađanja insulina i da vaše ćelije postanu manje prijemčive na njega, uzrokujući porast šećera u krvi.

Drugi način na koji kofein u kafi može da izazove porast šećera u krvi je njegova sposobnost da poveća hormone stresa kao što su kortizol i epinefrin u telu.

Ovi hormoni podižu šećer u krvi kao način da obezbede energiju za borbu protiv stresa sa kojim se suočavate. Proizvodnja insulina se smanjuje, a šećer u krvi raste.

Ujutru prvo napravite čaj

Dakle, dok je ispijanje kafe pre obroka jedna od najgorih stvari koje možete da uradite za šećer u krvi, postoje opcije koje vam omogućavaju da uživate u omiljenom napitku, ali da sačuvate zdravlje.

Sačekajte da popijete kafu dok ne pojedete izbalansiran doručak, koji će pomoći u smanjenju njenog uticaja na šećer u krvi. Ako vam još treba nešto da započnete jutro, pokušajte da popijete šoljicu čaja ili samo pola šoljice kafe pre prvog obroka.

Izvor: Aktivni.si.