HIDRATACIJA I VITAMINIZACIJA

Lekari su objasnili kako hladnoća utiče na našu kožu i kako koža tokom zime postaje vidljivo suva i zahtevnija za negu.

Hladnoća, promene temperature u prostoriji i van nje, nedostatak vitamina D značajno utiču na kožu koja postaje suva i bez sjaja. Međutim, nisu oni jedini krivi za ovu dehidrataciju koju koža trpi tokom zime.

koža tokom zime

U hladnim danima koža je izložena teškim uslovima, ali pored njih, snažan uticaj imaju i prehlade, a lekari su objasnili zašto je to tako.

„To je obično zbog lekova koje uzimamo za borbu protiv infekcija. Takođe, dugi periodi provedeni kod kuće ili u krevetu su odgovorni za suvu kožu, jer lišavaju našu kožu vitamina D“, objasnio je dr Ros Peri.

Osim nedostatka vitamina D i lekova, suvoj koži doprinosi i boravak u stalno zagrejanim prostorijama. Takođe, naše zdravstveno stanje se uvek održava izgledom kože. Naime, kada se osećamo loše, obično ne želimo toliko temeljno da negujemo kožu i često preskačemo nanošenje hidratantnih krema, što dodatno pojačava dehidrataciju kože.

Kako održati hidrataciju kože kada smo prehlađeni?

Da biste ublažili ovaj neprijatan efekat suvoće, nekoliko malih koraka u vašoj rutini lepote može napraviti veliku razliku.

Pre svega, trebalo bi da izbegavamo upotrebu agresivnih sredstava za uklanjanje šminke i čišćenja, kao što su maramice ili sredstva za čišćenje koja sadrže kiseline. Tada se vredi osloniti na kreme bogate hidratantnim sastojcima kao što su hijaluronska kiselina ili glicerin kako bi se ponovo stimulisala hidratacija u površinskom sloju kože.

Preporučuje se nanošenje u debelom sloju noćne kreme, koja će pomoći da se koža regeneriše tokom noći, što je idealno za buđenje blistavog tena.

Konačno, čim naše zdravstveno stanje to dozvoli, stručnjaci savetuju kratku šetnju na otvorenom, najbolje tokom dana, kako bi se nadoknadio nedostatak vitamina D.

Izvor: Tportal.hr