UDISANJE ŽIVINE PARE

Izlaganje živi kroz amalgamske plombe promoviše mnoge trudnice kao kategoriju visoke izloženosti ovom toksičnom metalu.

Istraživači su upozorili da amalgamske plombe za zube izlažu trudnice potencijalno opasnim nivoima žive. Nedavna studija je takođe otkrila i da višestruke plombe proporcionalno povećavaju izloženost žena i rizike za trudnoću.

amalgamske plombe

Zubne amalgamske plombe se prave od mešavine žive i drugih metala. Živa je jedini metal koji je tečan na sobnoj temperaturi. Kao tečnost, živa isparava i prelazi iz tečnosti u gas. Udisanje živine pare je značajan izvor izloženosti živi.

Ostali izvori žive uključuju ribu i morske plodove, industrijske procese i proizvode. Pojedinci koji rade u određenim profesijama u kojima se živa više koristi, poput rudarstva, takođe su pod većim rizikom od izloženosti ovom otrovnom metalu.

Doktor Mark Gajer, vodeći istraživač studije, pregledao je podatke o 1.665.890 trudnica iz američke Nacionalne ankete o zdravlju i ishrani (NHANES) između 2015. i 2020. godine

Gajer, koji je zagovornik farmaceutskih proizvoda bez žive, otkrio je da je od svih žena koje su učestvovale u istraživanju, 606.840 imalo najmanje jednu zubnu amalgamsku plombu, dok njih 1.059.050 nije.

Istraživači su takođe sproveli potvrdni klinički test krvi za humani horionski gonadotropin, hormon koji se oslobađa tokom rane trudnoće. Standardnim stomatološkim pregledom verifikovan je broj amalgamskih plombi.

Nakon merenja nivoa žive u urinu dobrovoljaca i njihovog dnevnog izlučivanja urina, istraživači su izračunali dnevnu izloženost žive svake osobe udisanjem živine pare oslobođene iz njihovih plombi.

Istraživači su ove vrednosti izrazili kao mikrograme (mcg) žive po kilogramu telesne težine dnevno (mcg Hg/kg/dan), što je način na koji regulatori i agencije izražavaju izloženost toksičnim metalima.

Gajer je uporedio izračunatu dnevnu izloženost živi sa „bezbednim“ granicama izloženosti od četiri vladine agencije i druge studije. Istraživači su naveli granice izloženosti povećanjem strogosti. Najviša je bila granica izloženosti Agencije za zaštitu životne sredine (EPA) na vrhu, dok je kalifornijski standard, koji je skoro deset puta niži, bio na dnu.

Studija je otkrila da su čak i žene bez amalgamske plombe bile izložene živi. Nivo žive za žene sa i bez plombe bio je 0,99 mcg i 0,41 mcg Hg/kg/dan.

Nalazi su takođe otkrili da izlaganje živi kroz plombe, kada se kombinuje sa izlaganjem iz neamalgamskih izvora, promoviše mnoge žene sa niskim nivoom nedentalne izloženosti živi u kategorije visoke izloženosti.

Štaviše, utvrđeno je da 28 procenata svih trudnica premašuje dnevne nivoe izloženosti živi, prema najmanje strogim standardima EPA, dok 36 procenata premašuje strogi standard Kalifornije.

Međutim, za žene sa plombama, 77 odsto, što je više nego duplo, premašilo je EPA standard i 100 odsto, ili skoro tri puta, nedostajalo je prema kalifornijskim propisima.

Gajer je objasnio da su kalifornijski standardi toliko strogi da bi trudnice sa jednom plombom morale da teže više od 100 kilograma da ne bi dobile dozu pare žive iz svog amalgama ne veću od najrestriktivnije granice bezbednosti.

Lekar je takođe izvestio da što je trudnica imala više plombi, to je veći nivo žive u njenom urinu. Da bi kvantifikovao ovu vrednost, Gajer je izračunao beta-koeficijent, koji povezuje broj plombi sa izlučenim nivoima žive.

Podaci su pokazali da je među trudnicama ova veza bila visoko statistički značajna i verovatno klinički značajna. Gajer je rekao da je beta-koeficijent ili osetljivost na broj plombi dvostruko veći od onoga što je primetio u ranijoj studiji o izloženosti živi kod odraslih.