BESEDA EPISKOPA ISIHIJA

Blažen je čovek koji u svakom drugom vidi čoveka, vidi bogoliko stvorenje dostojno ljubavi i našeg truda, poručio je vladika valjevski.

U Nedelju mesopusnu, na praznik Svetog Porfirija Gaskog, Preosvećeni Episkop valjevski Isihije predvodio je liturgijsko sabranje u hramu Pokrova Presvete Bogorodice uz sasluživanje arhijerejskog namesnika drugog valjevskog protonamesnika Darka Đurđevića i sveštenstva iz Valjeva, kao i pojanje pevnice i Crkvenog hora „Hadži Ruvim“.

stvorenje ljubavi

– Crkva nas u ovim danima priprema za Veliku Četrdesetnicu – osvećeni deo godine, koji prinosimo kao desetak Gospodu, vreme u kome umnožavamo svoj podvig i trudimo još više da živimo po jevanđelju koje nam je otkrio sam Gospod, nadovezao se episkop Isihije na pouke propovedi pripremnih sedmica (Zakheja, mitara i fariseja i bludnog sina) pred Časni post. Samo dela ljubavi su dela večna i samo ona ostaju. Samo dela ljubavi nosimo sa sobom u večnost, istakao je vladika Isihije. U današnjem jevanđelju (Mt 25, 31- 46) opisan je dolazak Sina Čovečjeg u slavi – Drugi dolazak Hristov kao Cara i Svedržitelja, koji dolazi da sudi svim narodima. Toga dana će pred sud stati ne samo hrišćani, monoteisti uopšte, već i neznabošci, i oni koji, navodno, ni u šta ne veruju i oni koji veruju u zlo – objasnio je valjevski arhijerej događaj Drugog dolaska Spasitelja i suda koji prati taj događaj.

– Svi ćemo stati pred Gospoda kao narodi i sudiće nam svima. Taj Strašni sud se sprovodi u čitavom životu onoga koji veruje u Boga, jer Gospod nam je dao da poznajemo šta je dobro, objavio je šta je dobro, a šta je zlo. Dao nam je duhovni organ za to, a to je savest i to se u srcu našem prepoznaje. Svako ko želi da živi po jevanđelju i u Duhu Svetom dobija blagodat da to čini. Onaj koji ispituje sebe i pažljiv je u svom životu, on tu bogomdanu savest razvija. Svaki dar Božji koji se koristi, on se kultiviše i razvija, a mi uzrastamo u Gospodu – rekao je vladika Isihije.

Govoreći o od Boga datom daru ljubavi, on je istakao da je ljubav odnos između ličnosti Svete Trojice.

– I mi smo je dobili kao ličnosti i omogućeno nam je da njome opštimo sa drugim ličnostima. Dela ljubavi jesu dela u slavu Boga. Ljubav je kada vidimo dobro u svom bližnjem i kada mu činimo dobro. Na Strašnom sudu Gospod će gledati ko ima sa sobom dela ljubavi. Čak neće gledati na to ko je činio loša dela, već samo da li smo činili dela ljubavi ili nismo… Gospod nas je stvorio za Carstvo nebesko i što je najdivnije ne moramo da čekamo eshaton, već kad god činimo dela ljubavi mi smo jednim delom u Carstvu – rekao je vladika Isihije.

Nažalost, ukazao je vladika Isihije, ima i onih koji datu bogoliku slobodu zloupotrebljavaju tako što ne čine dela ljubavi i oni dobijaju odgovor na Strašnom sudu: “Idite od mene, prokleti, u oganj večni…“

– Oganj, koji nije pripremljen za ljude, već za đavola i anđele njegove. Gospod, takođe, pokazuje da oni koji čine dela ljubavi, ne čine to radi nagrade, već zato što osećaju ljubav i žele da je dele sa drugima. Ako čovek treba da se prinudi da čini dobra dela, ljubav u nama otupljuje i slabi i ne vodi nas u našim životima. Zato imamo podvig, post i molitvu, da bismo u sebi razgoreli žar ljubavi i imali je kao vodilju. Blažen je čovek koji u svakom drugom vidi čoveka, vidi bogoliko stvorenje dostojno ljubavi i našeg truda – poručio je vladika Isihije, istakavši da molitva, post i pokajanje i svako drugo delo treba da budu činjeni u ljubavi prema Bogu. Sve zajedno onda postaje blagosloveno i čini nas celovitim ljudima, sinovima i kćerima naše Crkve.

– Pripremajući se za Svetu Četrdesetnicu, a potom i praznik Vaskrsenja Gospodnjeg, treba da se još više potrudimo da u bližnjem prepoznamo voljenog, da prepoznamo cilj našeg života. Naravno, bližnji nije samo onaj ko je blizu, naša porodica i prijatelj, već je bližnji svaki čovek na koga nas uputi promisao Božja. Trudimo se da živimo u ljubavi i da sud, koji nas očekuje kad stanemo pred Gospoda, u delićima stalno imamo pred svojim očima – zaključio je vladika Isihije.

Izvor: Eparhija valjevska