BEZ GLUTENA

Ako tražite zdravu alternativu pšeničnom brašnu, ne tražite dalje već napravite sami ili potražite u prodavnici brašno od slatkog krompira.

Brašno od slatkog krompira se pravi od sušenih ili dehidriranih krtola slatkog krompira batata, koje se zatim fino samelju. Ima blago slatkast ukus koji može da upotpuni mnoge recepte. Njegov nizak sadržaj proteina čini ga pogodnijim za mešenje i pečenje, kao što su mafini, kore za pitu ili razni kolačići.

brašno od slatkog krompira

Ovo brašno je dobar izvor otpornog skroba, koji je odličan za zdravlje probave i kontrolu šećera u krvi. Zbog visokog sadržaja skroba, najbolje se koristi u testima i premazima ili kao zgušnjivač za umake i sosove. Dakle, pšenično brašno možete slobodno zameniti brašnom od slatkog krompira.

Svestrano brašno od slatkog krompira je potpuno prirodno i bez glutena. Takođe, ono ima više hranljivih sastojaka od tradicionalnog pšeničnog i sojinog brašna. U stvari, studija objavljena u Međunarodnom žurnalu prehrambenih svojstava (IJFP) objašnjava nutritivnu vrednost brašna od slatkog krompira.

Autori IJFP studije sa Univerziteta Volkit u Etiopiji kažu da je konzumiranje ovog brašna povezano sa dobrim zdravljem i poboljšanom ishranom ljudi. Brašno od slatkog krompira sadrži različite vitamine, minerale, antioksidante, holin, proteine i vlakna.

„Pojedinci koji pate od celijakije i netolerancije na gluten traže proizvode bez pšenice. Brašno od batata delimično zamenjuje brašno od žitarica, što pokazuje prednosti za ljude kojima je dijagnostikovana celijakija“, naveli su istraživači.

LiverMix kapsule maslačka i čička za jetru i creva priroda na dar

Iako ovo brašno možete koristiti za pravljenje hleba, evo još nekoliko načina kako se ono može upotrebiti:

Za paniranje i pohovanje mesa

Brašno od slatkog krompira je lagano i mekano tako da se lepo hrska kada se prži ili peče u rerni. Deluje neverovatno dobro kada vam je potrebna podloga za piletinu ili ribu, uz dodatak lepe narandžaste boje batata koja može vašim specijalitetima dati onaj „zlatni izgled“. Možete takođe začiniti meso pripremljeno za paniranje i mlevenom crvenom paprikom, belim lukom, crnim lukom u prahu ili drugim organskim začinima.

Kao dodatak u smuti

Možete dodati malo brašna od slatkog krompira u jutarnji ili popodnevni smuti, jer će vam ovaj dodatak obezbediti više prirodnog proteina. Ukus ovog brašna je veoma blag te nije u stanju da nadjača glavne sastojke u vašem smutiju.

Dodajte vlakna u jogurt

Ako redovno pijete jogurt za zdrav mikrobiom vaših creva, ali vam je potrebno više vlakana, umešajte kašiku ili dve ovog brašna u čašu jogurta. Jedna porcija ovog alternativnog brašna daje vam punih 13 grama vlakana, a brašno će učiniti vaš jogurt malo bogatijim i gušćim, pa će biti još zasitniji.