POVEĆANJE SITOSTI

Proteini pomažu u poboljšanju metabolizma jer jačaju mišiće, a telo na kraju sagoreva duplo više kalorija.

Protein je važan u svakoj dobro izbalansiranoj ishrani, posebno ako pokušavamo da smršamo.

kalorija

Dok ugljeni hidrati i masti imaju svoje funkcije u okviru plana ishrane za mršavljenje, proteini su posebno korisni za povećanje sitosti, smanjenje prejedanja i ubrzavanje metabolizma za zdravo sagorevanje masti.

Na sreću, proteine možemo dobiti iz različitih izvora. Međutim, neki izvori proteina su prirodno hranljiviji od drugih i omogućiće nam da lakše postignemo svoje ciljeve za gubitak težine. Najbolje izvore niskokaloričnih proteina otkrivaju dijetetičarka Lajanel Junkin, dijetetičarka i nutricionista Dženet Kimzal, stručnjak za zdravlje dr Met Čalmers i dijetetičar Trista Best.

Grčki jogurt

Protein, kaže Junkin, je jedan od najboljih hranljivih sastojaka za gubitak težine iz nekoliko razloga. Prvo, protein se polako vari. Ovo nas duže drži sitim, tako da se kasnije nećemo prejedati. Kada kombinujemo proteine sa ugljenim hidratima, kaže ona, to može usporiti skokove šećera u krvi.

Na taj način možemo duže ostati puni energije. Proteini takođe pomažu u poboljšanju metabolizma jer jačaju mišiće, a telo na kraju sagoreva duplo više kalorija. Jedan izvor proteina koji Junkin preporučuje za gubitak težine je grčki jogurt.

„Grčki jogurt je ukusna namirnica sa visokim sadržajem proteina bez pripreme, posebno dobra za doručak. Ljudi misle da su jaja bogata proteinima, ali jedno jaje ima samo šest grama proteina, u poređenju sa oko 209 grama jogurta, koji ima 15 grama. proteina po porciji“, ističe dijetetičar za „SheFinds“.

Jaja

Kada je u pitanju doručak sa visokim sadržajem proteina koji je pogodan za mršavljenje, jaja su odličan izbor. Možemo ih jesti uz tost, pripremati omlet sa povrćem ili kuvati na bilo koji drugi način. Bez obzira na to kako uživamo u ovoj osnovnoj namirnici za doručak, stručnjaci kažu da su odličan dodatak našoj ishrani.

Proteini koji se nalaze u jajima mogu povećati toplotni efekat hrane i ubrzati metabolizam, kaže Kimzal, napominjući da samo jedno jaje sadrži šest grama proteina.

Dr Čalmers jaja naziva „najboljim doručkom sa visokim sadržajem proteina za gubitak masti“. Bez obzira da li nam je cilj povećanje mišićne mase, koja takođe ubrzava metabolizam, ili samo sagorevanje masti, jaja bi trebalo da budu glavni deo naše ishrane, smatra doktor.

Svež sir

Svež sir je veoma potcenjen izvor proteina. Best kaže da „oko 80 grama mladog sira može da obezbedi oko 13 grama proteina. Zbog toga je odličan izbor za one koji paze na unos kalorija.

Pored toga, svež sir može dodati veliku količinu hranljivih materija u naš obrok.

„Sveži sir je dobar izvor nekoliko važnih hranljivih materija, uključujući kalcijum, fosfor, selen i vitamin B12. Ovi hranljivi sastojci imaju važnu ulogu u zdravlju kostiju, funkciji imuniteta i opštem zdravlju“, kaže Best.

Nemasno meso

Nemasne belančevine. odnosno proteini, su posebno dobri za sve koji žele da izgube visceralnu masnoću jer imaju malo masti. Uključivanje nemasnog mesa, poput lososa i piletine, u ishranu može značajno smanjiti broj kalorija iz zasićenih masti koje konzumiramo za gubitak težine.

„Piletina i losos su odlične opcije za večeru sa visokim sadržajem proteina. Jedna porcija piletine od 85 grama sadrži 25 grama proteina sa vrlo malo masti i bez ugljenih hidrata. Porcija lososa od 115 grama sadrži 23 grama proteina i takođe sadrži, za srce zdrave, omega-3 masti, navodi Junkin.

Zbog toga, zdrav gubitak težine uključuje održavanje uravnotežene, hranljive ishrane pune celih namirnica i ograničavanje unosa prerađenih sastojaka što je više moguće, prenosi Index.hr.

Međutim, važno je istaći da nijedna hrana neće biti čudotvorna. Međutim, konzumiranje ovih opcija sa visokim sadržajem proteina je uvek odlična ideja za opšte zdravlje.

Izvor: Index.hr/N1