USLED KLIMATSKIH PROMENA

U Velikoj Britaniji su naučnici, inženjeri i vinogradari ujedinili snage i stvorili sistem koji će im doneti prednost u borbi protiv poznog mraza.

Britanski naučnici, inženjeri i vinogradari zajedno razvijaju integrisani sistem praćenja i predviđanja niskih temperatura u vinogradima.

protiv mraza

Rekordno rano buđenje prirode ove godine je ponovo stavilo u fokus klimatske promene i njihove posledice, a vremenska prognoza za sada, barem u našoj zemlji, pokazuje da prava opasnost od mrazeva tek dolazi.

Klimatske promene dovode do toplijih proleća i pupoljci izbijaju ranije, čineći ih ranjivim na pozni mraz. U Velikoj Britaniji, koja, baš zahvaljujući klimatskim promenama, ubrzano postaje država relevantne vinske kulture, naučnici, inženjeri i vinogradari ujedinili su snage i stvorili sistem koji će im, kako se nadaju, doneti prednost u borbi protiv poznog mraza.

Kako prenosi Decanter, proizvođač senzora Terraprima, agrotehnološka kompanija Agri-EPI Centre, Plampton koledž, konsultantska firma Vinescapes, kompanija za praćenje vinograda Vinewatch, prognozer WeatherQuest i udruženje Wines of Great Britain (WineGB) udružili su snage kako bi se borili protiv posledica poznog mraza, napravivši integrisani sistem senzora praćen aplikacijom koja vinogradarima trenutno šalje podatke o stanju u vinogradu, uz simulaciju opasnosti od mraza donetu na osnovu praćenja najsavremenijih meteoroloških modela.

Senzori će biti instalirani na šest vinograda, raspoređenih širom Istočnog Saseksa, Zapadnog Saseksa, Oksfordšira i Sarija, kako bi se procenio rizik od mraza na mikro nivou. Tim koji vodi projekat će kombinovati modele prognoze sa mapiranim procenama rizika od mraza i merenjima u realnom vremenu sa senzora. To će im, kako navodi Decanter, omogućiti da sačine detaljne prognoze rizika od mraza za svaku pojedinačnu lokaciju.

Vinogradari će primati upozorenja o mrazu preko mobilnih telefona, što će im dati priliku da zaštite ugrožene čokote. Podaci će im omogućiti da koriste tehnike intervencije koje najbolje odgovaraju hiper-lokalnim uslovima prognoze.

Eliot Dikson, rukovodilac agrotehnološkog inženjeringa u Agri-EPI Centru, rekao je da će ova tehnologija pružiti „vitalno rano upozorenje o riziku od mraza sa preciznošću koja ranije nije postignuta“.

– Ovo koristi fuziju vremenske prognoze, IoT [Internet stvari] senzora i daljinskog praćenja kako bi se stvorilo robustno i komercijalno relevantno rešenje – dodao je.

U dvogodišnjem projektu će učestvovati vinogradi vinarija Dillions (Zapadni Saseks), JoJo’s (Oksfordšir), Tanhurst Estate (Sari), Ridgeview (Istočni Saseks) i Quarry Wood (Istočni Saseks), kao i vinograd ugledne visoke škole Plampton koledž (Istočni Saseks), posvećene poljoprivredi i naukama o prirodnoj sredini. Ukoliko se pokaže uspešnim, ovaj pristup bi se mogao primeniti širom zemlje i doneti veću otpornost na iznenadne mrazeve, postavivši visoku letvicu za ostale projekte tog tipa koji se razvijaju širom planete, u susret sve bržim i drastičnijim klimatskim promenama.

Izvor: Vino i fino