ODLIČAN ZA SVE

Proteolitički enzim bromelain se nalazi u različitim suplementima i biljnim preparatima, a ujedno je i najvažnija supstanca u ananasu.

Ananas je slatko i veoma ukusno tropsko voće. Studije su pokazale da ananas nudi nekoliko zdravstvenih prednosti, kao što je podrška zdravlju probave i ublažavanje sportskih povreda.

bromelain

Ananas potiče iz Južne Amerike. Do 15. veka ovo tropsko voće je stiglo u Evropu i Indiju, jer su mornari otkrili da jedenje ananasa pomaže njihovom opštem blagostanju tokom dugih putovanja. Sada se širom sveta prodaje više od 100 različitih sorti ananasa, uglavnom iz Kostarike, Brazila, Indije, Indonezije, Filipina i Tajlanda.

Stručnjaci smatraju da je terapeutska vrednost ananasa uglavnom zbog enzima koji ze zove bromelain. Proteolitički enzim bromelain se nalazi u različitim suplementima i biljnim preparatima, a on je ujedno i najvažnija supstanca u ananasu.

Bromelain se još uvek proučava za njegovu potencijalnu upotrebu u druge medicinske svrhe.

Kao proteolitički enzim, bromelain pomaže u razgradnji proteinskih molekula u hrani za optimalnu apsorpciju i varenje. Ova karakteristika je takođe povezana sa drugim korisnim radnjama.

Bromelain u ananasu čini ga moćnim da bude od koristi za mnoga zdravstvena stanja, boljke ili kao podrška što boljem zdravlju određenih organa i sveopšte vitalnosti.

Podržava zdravlje mozga

Nivo bakra u ananasu može pomoći u održavanju neuronskih puteva u mozgu, što onda pomaže u podršci kognitivnim funkcijama.

Prema studiji koja je 2017. godine sprovedena u Iranu, sok od ananasa je pozitivno uticao na kognitivnu sposobnost miševa sa oštećenim pamćenjem da prepoznaju predmete. Naučnici su potom zaključili da ananas ima potencijal da leči određene kognitivne poremećaje, kao što je Alchajmerova bolest.

Osim toga, ananas može pomoći u podršci mentalnom zdravlju smanjenjem anksioznosti i poboljšanjem raspoloženja zbog triptofana i magnezijuma. Poznato je da oba pomažu da se poveća proizvodnja serotonina u telu, supstance koja podiže raspoloženje.

Podstiče zdravlje srca

Ananas sadrži vlakna i kalijum, koji mogu da podrže zdravlje srca smanjujući rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Kalijum je ključan u regulisanju krvnog pritiska, dok vlakna pomažu u snižavanju nivoa holesterola.

Antioksidansi ananasa su flavonoidi i fenolna jedinjenja koja smanjuju upale i oštećenja od slobodnih radikala. Rezultati laboratorijske studije na pacovima otkrili su da ovi antioksidansi mogu imati zaštitno dejstvo na srce smanjenjem srčanog oksidativnog stresa i upale.

Podržava optimalno zdravlje probave

Bromelain je prvi put identifikovan 1891. godine i koristi se kao dodatak ishrani za želudačne tegobe i upale više od pola veka.

Iz bromelaina je takođe izolovano osam proteolitičkih supstanci. Bromelain terapija se koristi kod pacijenata sa insuficijencijom pankreasa koji nisu u stanju da proizvedu dovoljno digestivnih enzima.

Osim što bromelain pomaže u varenju proteina u hrani, vlakna ananasa takođe doprinose pokretljivosti creva i zdravoj eliminaciji creva.

Može pomoći kod sportskih povreda

Bromelain se koristi za sportske povrede i otoke zbog svog antiinflamatornog dejstva, posebno na mišiće, zglobove i meka tkiva.

Jedna klinička studija je otkrila da je, kada se davao bokserima, bromelain potpuno očistio sve modrice na licu i hematome očiju, usana, ušiju, grudi i ruku za četiri dana.

Magnezijum u ananasu takođe pomaže u ublažavanju mišićnih grčeva i umora.

Može pomoći kod oštećene kože i zarastanja

Prvi kritični korak u nezi opekotina ili rana je tretiranje zahvaćenog područja pre nego što se pojave sistemske komplikacije kao što su upala i infekcija. Bromelain gel se obično koristi za uklanjanje što većeg dela oštećene kože kako bi ćelije mogle ponovo da izrastu sa minimalnim ožiljcima.

Neke studije su pokazale da bromelain može smanjiti modrice, upalu, otok i bol nakon operacije. Bromelain se takođe pokazao efikasnim u kontroli bola nakon parodontalne operacije.

Neki lokalni kozmetički proizvodi za kožu sadrže bromelain, jer ima svojstva pilinga koja mogu pomoći u uklanjanju oštećenog tkiva.

Može pomoći u zaštiti od raka

Studije su otkrile da ananas ima jedinjenja koja se bore protiv raka, kao što su beta-karoten, bromelain, kvercetin i vitamin C, za koje se zna da podržavaju imuni sistem i neutrališu štetne slobodne radikale, što pomaže u smanjenju oksidativnog stresa i smanjenju upale.

Istraživanja su takođe otkrila da bromelain može da smanji rast tumora, indukuje ćelijsku smrt i ublaži upalu.

Prema jednoj laboratorijskoj studiji, bromelain je bio u stanju da potisne rast ćelija raka dojke, dok je druga studija otkrila da inhibira rast ćelija raka debelog creva.