POVODOM GODIŠNJICE BOMBARDOVANJA

Što se tiče NATO bombardovanja na Srbiju, Binel je rekao da je to kriminalni napad i da je to ratni zločin.

Major u penziji i bivši francuski obaveštajac Pjer Anri Binel koji je bio osuđen zbog toga što je Srbiji dostavio tajne planove NATO, rekao je da ne žali zbog onoga što je uradio i dodao je da bi sve ponovio bez obzira na cenu koju je platio.

binel

„Oduzeli su mi Legiju časti, ali Ratni krst ne mogu da mi uzmu jer sam ga dobio u ratu“, rekao je Binel koji je jednako ponosan i na medalju „Miloš Obilić“ kojom ga je odlikovala Srbija zbog svega onoga što je učinio za našu zemlju.

Što se tiče NATO bombardovanja na Srbiju, Binel je rekao da je to kriminalni napad i da je to ratni zločin.

„Iako je bilo zabranjeno Ženevskom konvencijom, smišljeno su gađani civilni ciljevi. Četvrt veka, od početka napada Severnoatlantske alijanse na Srbiju prošla mi je u trenu. Za mene je to sve kao da je bilo juče. To je period mog života koji mi je veoma prisutan u sećanjima“, rekao je Binel za „Novosti“.

Dodao je da je bio u ratu u Zalivu i da odatle nosi jake uspomene, ali da sve to, prema njegovim rečima, nije ni približno onome što oseća prema Srbiji i ratu u Jugoslaviji.

„Postoji i jaka lična dimenzija, imajući u vidu kroz šta sam sve prošao“, rekao je on.

Binel se jasno seća tih trenutaka kada je, kao šef kabineta francuskog predstavnika pri Severnoatlantskoj alijansi, generalu Jovanu Milanoviću, iz humanih razloga, dostavio plan mogućih NATO ciljeva u našoj zemlji, pokušavajući da spreči bombardovanje.

„Dao sam pripremne planove, znali su se tip i broj ciljeva, ako bude krenuo napad, ali ne i tačna lokacija“, rekao je on.

Bombardovanje, nažalost, nije mogao da spreči, ali ga je odložio na nekoliko meseci. Osujetio je da se strahote događaju tokom zime. Sud u Parizu mu je kasnije zbog špijunaže oduzeo čin i osudio ga na pet godina zatvora, od čega tri uslovno.

Zatvorska kazna mu je u međuvremenu skraćena, a kada je 2022. izašao na slobodu promenio je profesiju i počeo da radi kao geometar. Ubrzo posle toga je posetio i našu zemlju.

„Kada su prošle nevolje po mene i kada sam mogao ponovo da putujem, otišao sam u Srbiju. Sjajno su me primili u Beogradu, video sam i generala Milanovića, predstavio sam moju knjigu ‘Ratni zločini NATO'“, prisetio se Binel.

Odnosi koje gaji prema našem narodu uzdignuti su na najviši nivo.

„Moje prijateljstvo sa Srbima je istorijsko, može se reći čak i familijarno. Deda mi je ratovao sa srpskim oficirima pod komandom generala Tranijea oko Skoplja. Za mene je francusko-srpsko prijateljstvo veoma važno. Srbija mi je u srcu, a Kosovo su ukrali od Srbije. Kosovo je srpska pokrajina“, istakao je on.

Binel cepanje Jugoslavije posmatra kao uvod u sukob svetskih razmera.

„Treći svetski rat je započeo raspadom SSSR, a u Evropi rasturanjem Jugoslavije. Nemci su naročito bili aktivni, podrškom Hrvatima. Snabdevali su ih oružjem i dali im pristup centrima za obuku u Bavarskoj. Prvi snimci s ratišta pokazali su da su Hrvati bili naoružani novim ‘kalašnjikovima’ iz arsenala Istočne Nemačke i protivtenkovskim bacačima ‘armbrust 300′“, objasnio je on.

Naveo je da je sa celom situacijom bio detaljno upoznat jer je dužnost obavljao u obaveštajnoj ćeliji glavnog štaba NATO u Briselu od 1996. do 1998, dok je pre toga bio na službi u BiH od decembra 1995. do maja 1996. godine.

Izvor: Tanjug